Foto: CHOReograPH, Bigstock

Foto: CHOReograPH, Bigstock

TV 2’s håndtering af sexismeanklager mod studievært Jes Dorph-Petersen har fået SSI til at erkende, at de har overset en gruppe særligt udsatte, der på grund af varianten SARS-CoV-Me2 nu rykkes foran i vaccinekøen.

Statens Serum Institut har haft et for snævert, medicinsk fokus på hvilke befolkningsgrupper, der er særligt udsatte og derfor har behov for at blive vaccineret før andre. Det erkender afdelingschef Tyra Grove Krause efter en undersøgelse af en hidtil overset virusvariant, der har fået navnet SARS-CoV-Me2.

Undersøgelsen konkluderer, at mandlige TV 2-ansatte udgør en særlig risikogruppe. De kan gå rundt i lang tid, nogle gange årtier, uden at mærke symptomer, for så at blive ramt fra den ene dag til den anden. Desuden vurderer SSI, at SARS-CoV-Me2 er særdeles smitsom og sværere at inddæmme end andre varianter.

Diskursbåren smitte
Der er nemlig tale om en såkaldt diskursbåren smitte og altså ikke en dråbebåren som hidtil kendte varianter. SARS-CoV-Me2 har tidligere været konstateret i andre lande, men først i efteråret fik den for alvor fodfæste herhjemme.

“Indtil nu florerer den mest i mediebranchen og blandt meningsdannere og politikere, men der er intet, der tyder på, at den ikke vil kunne slå rod i resten af samfundet,” siger Tyra Krause, der dog opfordrer folk til at slå koldt vand i blodet:

“Heldigvis ser de nuværende vacciner ud til at være effektive, og med vores nye prioritering af de mandlige TV 2-ansatte kan vi forhåbentlig undgå, at den breder sig.”

Bliver aldrig den samme igen
En af de første, der blev ramt af SARS-CoV-me2 var de Radikales daværende leder, Morten Østergaard. Han fortæller, at han efterhånden er kommet sig, men at han aldrig bliver den samme igen. Det er et typisk billede, fortæller Tyra Krause.

“Er man først ramt, er man som regel ramt for livet. Derfor er det også med største beklagelse, at vi først nu har fået øjnene op for, at også danske mænd er yderst udsatte, især på arbejdspladser som TV 2, hvor dårlig ledelse hæmmer udviklingen af flokimmunitet,” siger hun.

Diskursbårne sygdomme har været kendt i mange år, men det er først de seneste år, at de har ramt mennesker med magt og høj status i samfundet. Fælles for dem er, at de spredes via ideologisk debat, og at smittesprederne ofte selv er immune.

“Det ser vi også med SARS-CoV-Me2, hvor det typisk er kvinder, der er smittebærere, men i stort set alle tilfælde kun mænd, der bliver ramt,” slutter Tyra Krause.