Foto: David J, Flickr

Foto: David J, Flickr

Bogen Ødegårdsmorderen har sendt chokbølger gennem Sverige, fordi gerningsmanden ikke er en hvid og velhavende midaldrende mand, men en 32-årig andengenerationsindvandrer.

Urealistisk og absurd. Et flammende racistisk forsvar for patriarkatets undertrykkelse. Et angreb på svensk kultur og den humanistiske verdenssjæl.

Dette er blot nogle af de mange vrede reaktioner, der er kommet fra det svenske litterære miljø på forfatter Annika Söderstjernes debut som romanforfatter: den meget omtalte krimi Ødegårdsmorderen.

I bogen bliver den 28-årige negletekniker Hanna Jansson fundet død på sin og mandens ødegård i Småland. Det viser sig hurtigt, at Hanna, der er gift med en ældre, velhavende investeringsdirektør fra en stor bank, har en affære med en jævnaldrende arbejdsmand fra et lokalt savværk, og det trekantsdrama får pilen til at pege på Hannas mand, Göran Jansson, som den potentielle gerningsmand.

Dræbt af lokal bandeleder
Men her sker det plottvist, som er årsag til den megen virak og debat i Sverige. Det viser sig nemlig også, at Hanna Janssons neglesalon er blevet afkrævet beskyttelsespenge af en lokal indvandrerbande, men at Hanna har nægtet at betale banden.

I stedet opsøger bandelederen, den 32-årige fuldtidskriminelle andengenerationsindvandrer Ömer Kemal, Hanna Jansson og likviderer hende.

“Krimier handler om spænding om, hvem morderen mon kan være. Og eftersom alle mine krimikolleger har rige, midaldrende hvide mænd som mordere, synes jeg ikke, der ville være så meget spænding og overraskelse i, at jeg også havde det,” siger Annika Söderstjerne til RokokoPosten.

På ingen måde samfundets skyld
Hun understreger, at det, at en 32-årig andengenerationsindvandrer er morderen, ikke skal ses som et ønske om flere sociale indsatser for at undgå, at indvandrere og efterkommere ender i kriminalitet. Söderstjerne mener heller ikke på nogen måde, at Ömer Kemals handlinger er samfundets skyld.

“Overhovedet ikke. Der er ikke noget dybere socialrealistisk lag i min bog. Ömer er simpelthen bare en vanvittig voldspsykopat, der slår en ung kvinde ihjel, fordi han mener, at hun skylder ham et ret beskedent beløb. Han er slet og ret en rigtig skidt fyr.”