Foto: z1b, Bigstock

Foto: z1b, Bigstock

Vaccine og coronaskepsis i befolkningen har medført eksplosiv efterspørgsel på aluminiumsfolie. Branchefolk advarer mod totalt sammenbrud af forsyningskæder. 

Aluminiumsfolie har længe været fast inventar i de danske husholdninger. Men det seneste år er efterspørgslen accelereret til et hidtil uset niveau. Det skyldes ikke mindst, at forbrugerne har fået øjnene op for utraditionelle måder at bruge dette glimtende og knitrende materiale på.

Byggemateriale til hovedbeklædning
Den eksplosive efterspørgsel får nu alufolieproducenter til at råbe vagt i gevær.

“På grund af den voldsomme efterspørgsel er branchen helt i knæ. Vi kan simpelthen ikke følge med, som det er lige nu,” udtaler Mads Hätter, som er fabriksleder på KORFF AG, der blandt andet producerer aluminiumsfolie.

En rundspørge fra Forbrugerrådet Tænk konkluderer, at en stadig mere populær anvendelsesform for aluminiumsfolie er som byggemateriale til hovedbeklædning. En udvikling, der undrer Mads Hätter.

“Vi vidste godt, at aluminiumsfolie var et alsidigt materiale, men det er kommet bag på os, at det bliver brugt så hyppigt til lige præcis hattemageri. Det havde vi ikke lige set komme.”

Formand for sølvpapirsproducenternes brancheforening Dennis Diderot bekræfter forløbet og tilføjer, at fremtidsudsigterne generelt er foruroligende.

“Produktionskapaciteten er udfordret i hele branchen, og vi forventer kun, at efterspørgslen bliver større. Problemet er, at vi umuligt kan producere til den udvikling, vi ser ind i. Fabrikskapacitet er en ting. En anden er, at der vil måske vil opstå decideret mangel på aluminium om bare få år.”

Hattevis af dyre gode råd
Hos sølvpapirshattene har man dog masser af idéer til fremtiden. Kresten Olsen, en selvidentificeret sølvpapirshat, mener at have den fornødne strategi til at undgå et totalt kollaps.

“Vi skal hurtigst muligt omlægge hele Pfizer, Moderna og AstraZenecas produktioner til at producere aluminimumsfolie i stedet for vacciner til en ufarlig og ikke-eksisterende sygdom, der ikke er værre end influenza. I øvrigt kan man lave sølvpapir af hamp, men det vil de ikke have, du skal vide. Prøv nu at tænke selv engang.”