Foto: Cgdeaw, Bigstock

VisitDenmark har netop offentliggjort den foreløbige attraktionsliste for 2021 over Danmarks bedst besøgte attraktioner. Her kommer Viby Genbrugsplads ind på en flot førsteplads foran Kirstinehøj Genbrugsplads på Amager og Kvickly i Odder.

Et stigende antal oplevelseshungrende danskere tager under coronanedlukningen med familien på udflugt til genbrugspladser og supermarkeder. Det kender de alt til på Viby Genbrugsplads. Her er køen lang også denne lørdag. Kolonihaveejere læsser haveaffald af, familiefædre i joggingbukser og crocs smider flasker i glascontaineren, og et par enkelte håndværkere afleverer byggeaffald. Men i køen er der også flere stationcars med børnefamilier med behov for adspredelse.

“Vi lagde godt mærke til, at vi tiltrak en ny type gæster allerede under første nedlukning. Der er kun kommet flere til under anden nedlukning,” siger driftsleder Jens Kristensen, der har haft imponerende 229.590 gæster alene i januar måned.

På udflugt til småt brandbart
En af gæsterne er Henrik Andersen, der har taget sin kone Rikke og to piger Sofie og Astrid på 4 og 7 år med på hyggetur til containeren med småt brandbart. Senere på dagen har de planer om også at komme ned og se haveaffald blive læsset af.

“Alt andet er lukket, så vi tænkte, vi ville lave en lille udflugt ud af det. Vi er alle vildt glade for oplevelsen indtil videre, selvom der godt kunne være en kaffevogn her et sted. Og en shop, hvor vi kan købe juicebrikker til ungerne,” siger han.

Vil være mere genbrugsplads for flere
Aarhus Kommune er glade for den flotte førsteplads, men har ikke tænkt sig at hvile på laurbærrene. De vil bruge det gode momentum til at skabe fremtidens genbrugsplads. Chef for Renovation Aarhus Kasper Mejlhede fortæller, at man vil rebrande Viby Genbrugsplads. Fremtidens genbrugsplads skal hedde GRØN.

“Vi vil ikke bare være en genbrugsplads, hvor folk afleverer deres skrald. Vi vil være mere genbrugsplads for flere med bl.a. en GRØN SHOP med gourmetkaffe og upcyclede produkter, events med poetry slam om bæredygtighed og børneevents, hvor børn kan få autentisk, slidt joggingtøj og træsko på og køre rundt på deres små, røde børnescootere med trailer på og aflevere affald i de rigtige børnecontainere,” siger Kasper Mejlhede.

Ideen bliver umiddelbart taget godt imod af Henrik Andersen, der dog ikke når at færdiggøre sit svar, da hans kone Rikke pludselig råber:

“Henrik, kom her, nu trykker ham manden på knappen, der masser alt pappet sammen,” hvorfor Henrik undskylder sig og løber hen for at se resten af showet.