Foto: Sam Wordley, Bigstock

Foto: Sam Wordley, Bigstock

Vinterferien står for døren til stor glæde for landets gymnasieelever, der ser frem til en uge, hvor fraværet af fjernundervisning giver dem mulighed for at bruge deres værelser på en helt ny måde.

“Jeg glæder mig for vildt til vinterferien. En hel uge, hvor jeg ikke skal have fjernundervisning. Så kan jeg lave ting her på mit værelse, som næsten er anderledes end dem, jeg plejer at lave.”

18-årige Mathilde Korsager, der går i 2.g på et gymnasium i Aarhus, kan næsten ikke få armene ned. Som landets øvrige gymnasieelever har hun endnu ikke haft mulighed for at møde op i år, og da gymnasierne også var lukkede til fordel for fjernundervisning i flere måneder sidste år, kan hun godt nogle gange blive lidt træt af sit værelse.

Men nu har hun vinterferie, og så bliver det næsten noget helt andet, fortæller hun glædestrålende.

En hel ny oplevelse at være på værelset
Når man pludselig skal være på sit værelse en hel uge uden at gå i skole, opstår der en unik mulighed for at se hver eneste krog af rummet med friske øjne, fortæller Mathilde:

“Så kan min seng pludselig blive til et sted, hvor jeg kun slapper af, ser serier, chatter med vennerne og sover i stedet for at være et sted, hvor jeg laver skoleting, slapper af, ser serier, chatter med vennerne og sover.”

På samme måde kan skrivebordet indgå i aktiviteterne på en helt ny måde. I stedet for at være et sted, hvor Mathilde laver skolearbejde, lægger makeup, chatter med vennerne og ser serier, kan det være et sted, hvor hun lægger makeup, chatter med vennerne og ser serier.

Psykolog: De unge er kreative
Skolepsykolog Bjarne Eriksen er ikke spor overrasket over de unges evne til at se nye muligheder i de samme omgivelser, som de har befundet sig i dag ud og dag ind i månedsvis. Unge er nemlig kreative, ved han fra trivselssamtaler med teenagere.

“Det er alt fra at bruge gulvet til snavset tøj til lange ‘samtaler’ med bedstevennen, der kun består af på skift at sende selfies, hvor de laver tåbelige ansigtsudtryk. Og hvem siger, at man skal sidde ved skrivebordet, når man arbejder? Næh, det kan man sagtens gøre på toilettet, på gulvet, inde i et skab … der er ingen grænser for, hvordan de unge mennesker kan finde på at bruge et rum på helt uventede og virkelig opfindsomme måder,” siger han.