Foto: skifsaf, Bigstock

Foto: skifsaf, Bigstock

Travlheden på fødegangene kan afhjælpes, hvis flere kvinder ordner fødslen uden en jordemoder, lyder det fra regeringen, der appellerer til de gravides samfundssind.

Mangelfuld fødselsforberedelse og kaos på fødegangen. Mange kvinder har i de seneste måneder berettet om, hvordan travlhed på landets hospitaler kan føre til traumatiske fødsler. Men nu barsler regeringen med et nyt forslag, der skal lette presset på de overbebyrdede jordemødre.

“Kvinder skal i gang med at føde i deres eget hjem uden hjælp. Normalt kommer der en jordemoder, men det har vi altså ikke råd til. Så må partneren træde til,” lyder det fra Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, der mener, at det tangerer sexisme at tro, at kvinder ikke kan føde selv.

“Kvinder skal i forvejen døje med diskrimination i form af manglende bestyrelsesposter og brug af ord som ‘tøsedreng’. Nu siger vi så, at de ikke kan bringe et barn til verden, uden at den hvide, vestlige mands medicin står klar. Hvor er det nedladende,” skrev han i dag på Twitter og tilføjede hashtagget bossladies.

Ikke sygdom at føde
Forslaget skal i første omgang gælde for alle kvinder, der har en normal graviditet, og som altså i udgangspunktet ikke får lov at føde på et sygehus.

“Det er ikke en sygdom at føde,” lød det fra statsminister Mette Frederiksen, da RokokoPosten bad hende om at uddybe regeringens tiltag.

“Sygehusene er i forvejen overbelastede på grund af corona, og derfor appellerer vi til de gravides samfundssind. Hvis du føder hjemme med din kæreste eller mor ved siden af, kan det være, at en respiratorpatient overlever. Eller noget,” fortsatte statsministeren og tilføjede:

“Og hvem gider i det hele taget føde et sted med slanger, plastikhandsker og værnemidler overalt? Ikke mig!”

Rullepølsemad i sengen
Kort efter interviewet lagde Mette Frederiksen et billede på Instagram, hvor hun ligger i sin seng med en rullepølsemad på en tallerken ved siden af.

“Når man lige skal nå de sidste coronarapporter, er det bare godt med en natmad i sengen. Her kunne jeg sagtens føde!”