Foto: Merlinus74, Bigstock

Foto: Merlinus74, Bigstock

Den britiske mutation B.117 er blevet fundet på Mars efter, at en videnskabelig mission fra Jorden har nedsat udstyr på planeten. For at forhindre uhæmmet smittespredning indfører planeten totalforbud mod indrejse, indtil videre i fire uger.

“Vi betragter situation med stor alvor. Indtil videre lader det ikke til, at den britiske variant har spredt sig, men vi tager ingen chancer og lukker derfor for al ind- og udrejse mellem Mars og planeten Jorden.”

Sådan lød det på et pressemøde sent mandag aften, dansk tid, hvor Mars’ regent og rådgivere var samlet for at orientere om planerne for at slå virussen ned. Det sker, fordi NASAs rover Perseverance, der landede på Mars i sidste uge, ikke blot medbragte udstyr til at indsamle videnskabelige data. Det lykkedes også en viruskoloni tilhørende den britiske B.117-variant at snige sig med om bord.

Burde ikke være muligt
Fra NASAs side beklager man hændelsen, men understreger, at alle retningslinjer blev overholdt, og at alt udstyr og kontaktflader blev grundigt afsprittet. Desuden brugte alle, der var med til at klargøre roveren, mundbind eller ansigtsvisir.

“Det burde simpelthen ikke være muligt, men når de siger det på Mars, må vi selvfølgelig tro på det,” siger Carl Jonathan Birchlaw, der er presseansvarlig for NASAs Mars Perseverance-mission.

Til RokokoPosten siger Birchlaw, at man er i tæt kontakt med Mars’ regering og håber, at hændelsen ikke skader de stærke diplomatiske bånd mellem de to planeter.

Vil nedkæmpe virus effektivt
Flere danskere har dog allerede udtalt, at de ikke har tænkt sig at respektere indrejseforbuddet.

“Vi var i gang med at pakke kufferter, da vi hørte nyheden, og så er det altså for sent. Jeg tror ærligt talt heller ikke, at det gør fra eller til, at min familie tager til Mars et par uger. Vi spritter jo af og holder afstand,” siger smykkedesigner Mai Manniche.

Mars’ regent stoler dog på, at det muligt at nedkæmpe virus hurtigt og effektivt, selvom nogle få vælger at trodse forbuddet.

“Vi er fortrøstningsfulde, men opfordrer selvfølgelig til, at man respekterer retningslinjerne,” lyder det fra Mars’ regent, der tilføjer, at hun for at holde moralen høj hos befolkningen dagligt vil dele billeder af sig selv i genkendelige hverdagssituationer, så alle kan se, at hun har det godt.

“Det har vist sig at være en yderst effektiv metode til bekæmpelse af COVID-19 i flere nationer på planeten Jorden,” slutter hun.