Foto: DragosCondrea, Bigstock

Foto: DragosCondrea, Bigstock

Man kan nedsætte sit CO2-udslip markant, hvis man dyrker kokain på altanen i stedet for at importere den, hævder stifter bag succes-virksomhed.

”Den konventionelle kokainproduktion er desværre langt fra bæredygtig. Det udleder rigtig meget CO2 at fragte kokainen fra Sydamerika til Danmark. Særligt fordi fragten især foregår i mindre både og kun i små partier ad gangen,” siger Jannick Stentoft.

Han er stifter af selskabet Urban Coca Farmers, der tilbyder alt, hvad man skal bruge for at dyrke sine egne kokaplanter på altanen, i form af blandt andet et lille drivhus fremstillet af plastikfri, bæredygtige materialer samt tre sække økologisk muld. Urban Coca Farmers har også lavet en social platform, hvor farmers kan dele deres erfaringer med dyrkning af kokain.

Intet Fairtrade-mærke på kokain i Kødbyen
Det var et indkøb af kokain hos en lokal pusher i Kødbyen i København, der fik Jannick Stentoft til at undersøge muligheden for mere bæredygtig kokain.

”Jeg spurgte pusheren, hvad klimabelastningen ved hans produkt var, og om han havde noget, der var Fairtrade-mærket. Det kunne han ikke svare på, og så satte jeg mig for selv at undersøge klimaudledningen ved dyrkning af kokaplanter,” siger Jannick Stentoft.

Han opdagede hurtigt, at der var store CO2-besparelser at hente ved at gro kokaplanter selv.

”Hvis man dyrker sin kokain selv, giver det en trippel-effekt i forhold til CO2. Dels redder man skov i Sydamerika fra at blive fældet for at få plads til den konventionelle kokainproduktion, dels sparer man CO2-udslippet fra fragten, og dels omdanner kokaplanten CO2 til ilt på din altan,” siger Jannick Stentoft begejstret og understreger, at man på en gennemsnitlig altan sagtens kan dyrke planter nok til at dække behovet hos en familie på to voksne og to børn.

Penge at spare
Ifølge Jannick Stentoft har de dalende kokainpriser været en udfordring for Urban Coca Farmers, men selvom priserne på gadeplan nu er helt nede i 600 kroner for et gram kokain, er der stadig mange penge at spare.

”Hvis du har en god, sydvendt altan, vil du kunne producere kokain for mellem 50 og 100 kroner grammet, så der er stadig en stor besparelse at hente,” siger Jannick Stentoft, der dog ikke anbefaler folk at dyrke kokain med henblik på salg.

”Der er en del af de gamle spillere på markedet, som reagerer ret skidt på disruption og ny konkurrence, så vi er ikke der endnu, hvor det kan anbefales.”