Foto: Steen Brogaard, ft.dk

Foto: Steen Brogaard, ft.dk

Ministre skal kunne træffe beslutninger uden skelen til gældende lovgivning eller langtrukne diskussioner med Folketinget og diverse udvalg. Det er ikke udemokratisk, for regeringen er jo valgt af Folketinget, der er valgt af befolkningen, påpeger statsminister Mette Frederiksen.

Efter et år som statsminister i en coronaramt nation har Mette Frederiksen indset, at der er noget galt med måden, hvorpå der træffes beslutninger på Christiansborg. Processen er alt for langsommelig og omstændelig, mener hun, og derfor ønsker hun et opgør med idéen om, at alting skal diskuteres og vedtages med et flertal.

Det kan sagtens gøres uden at gå på kompromis med demokratiet, mener statsministeren. Valget af Folketinget og regeringen er demokratisk, og hvis der kan skabes flertal for, at ministre i højere grad kan handle på egen hånd, vil det være fuldt ud forsvarligt fra et demokratisk synspunkt.

Tiderne skifter
I løbet af det seneste år er regeringen flere gange blevet kritiseret for at handle for hurtigt og at skjule informationer for Folketinget og befolkningen. Det er en urimelig kritik, mener Mette Frederiksen, for selvom det lyder fint på papiret, så er det enormt tids- og ressourcekrævende at sikre fuld gennemsigtighed.

“Tiderne skifter, og vi er som nation nødt til at følge med. Det var noget andet, da vi ikke havde en socialdemokratisk etparti-regering, men nu er tiden moden til, at vi effektiviserer beslutningsprocesserne,” siger hun.

Forsvarsminister Trine Bramsen er enig med statsministeren:

“Faktisk er det patroniserende, at man som minister ikke kan handle frit. Vi er trods alt Danmarks øverste ledere, så vi burde kunne handle frit uden at spørge om lov. De borgerlige går ind for afbureaukratisering, så de er helt sikkert enige.”

Handler om tillid
I sidste ende handler det om tillid, mener Mette Frederiksen.

“Folk skal have tillid til, at når de først har sat deres kryds på stemmesedlerne, så kan vi, der bliver valgt, godt finde ud af at lede landet,” siger hun og slutter:

“Hvis der ikke er flertal for at vælte regeringen, betyder det, at der er tillid til os. Hvis man så alligevel mener, at vi skal bruge tid på at informere om alt, hvad vi går og laver, så har man ikke tillid til flertallet, som fortsat bakker op. Og dét er udemokratisk – i modsætning til at træffe beslutninger, som flugter med Danmarks interesser, sådan som vi gør i min regering.”