Foto: Suthee, Bigstock

I det sidste halvandet år har fire folketingsmedlemmer forladt Venstre. Det betyder ifølge en matematisk fremskrivning, at alle politikere vil have forladt partiet i 2036.

Da Venstres tidligere politiske ordfører, Britt Bager, forlod det gamle bondeparti for at melde sig ind hos De Konservative, blev hun det fjerde folketingsmedlem på halvandet år, der har forladt partiet.

Det har fået matematikere fra Københavns Universitet til at udarbejde en matematisk model, som RokokoPosten er kommet i besiddelse af. Den viser, at alle Venstres nuværende folketingsmedlemmer vil have forladt partiet inden 2036.

“Med Britt Bagers partiskifte har vi nu punkter nok til at lave en meget præcis model for, hvornår alle Venstres folketingsmedlemmer vil have forladt partiet,” siger professor i matematik ved Københavns Universitet Susanne Ditlevsen, der har ledet arbejdet med modellen.

Folketingsvalg kan fremskynde processen
Susanne Ditlevsen understreger dog, at modellen har visse usikkerheder. Blandt andet kan Venstre forsvinde hurtigere fra Folketinget, hvis der i perioden frem til 2036 vil blive udskrevet folketingsvalg.

“Det er ikke noget, vi har regnet helt færdigt på endnu, men der er en del data, der tyder på, at Venstre også vil miste en del medlemmer af Folketinget, hvis der bliver udskrevet valg. Det skyldes dog ikke, at disse folketingsmedlemmer skifter parti, men at deres vælgere i meget høj grad ser ud til at gøre det.”

Partitop kan se enden på kvalerne
Selvom modellen altså viser, at Venstre bare om 15 år vil være ude af Folketinget, er de nye beregninger ikke nødvendigvis dårligt nyt for ledende folk i partiet, mener politisk analytiker Hans Engell.

“Ved første øjekast ser det selvfølgelig alvorligt ud. Men det, man skal huske, er, at hvis alle folketingsmedlemmer har forladt partiet, betyder det også, at Jakob Ellemann-Jensen, Sophie Løhde, Troels Lund Poulsen og de andre i toppen af partiet har fundet noget andet at lave end at stå i spidsen for Venstre. Og det må da alt andet lige være en rar tanke for dem, at det får en ende en dag,” siger Hans Engell til RokokoPosten.