Foto: Wikipedia, Defend International

“Det har gjort mig ked af det, at Jeppe har risikeret at miste sit arbejde på grund af os,” lyder det fra 13-årige Hilal, der er et af de danske børn i den syriske al-Hol-lejr. 

Efter konsekvent at have afvist at hjemtage 19 danske børn fra Syrien har støttepartiernes trussel om at vælte udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fået regeringen til at ændre holdning.

Kursændringen mødes med jubel blandt de danske børn, der opholder sig i flygtninge- og fangelejre i det borgerkrigsramte Nordsyrien.

Bragt til kalifatet som syvårig
RokokoPosten har talt med 13-årige Hilal Bint-Bakr. Hun blev bragt til Syrien som syvårig af sin mor, Umm al-Khair, der i 2014 forlod Danmark for at tilslutte sig Islamisk Stat. Tre år senere blev de taget til fange af den marxistiske kurdiske YPG-milits, da kalifatets hovedstad, Raqqa, faldt. Her omkom Hilals stedfar sammen med familiens yazidi-slaver i et bombeangreb.

“Jeg skriver stadig med mine gamle skolekammerater. De holder mig orienteret om dansk politik. Det har gjort mig ked af det, at udenrigsministeren har risikeret at miste sit arbejde på grund af os,” udtaler Hilal over en Skype-forbindelse på en indsmuglet telefon og tilføjer:

“Mange af de andre børn, som er født hernede, forstår ikke helt, hvad problemet er, men jeg har fortalt dem, at vi har kunnet bidrage til at redde Jeppe Kofods politisk liv, og det har gjort os alle rigtig glade.”

Mindst ringe løsning
Hilal Bint-Bakr er dansk statsborger i modsætning til sin mor, som har fået frataget sit statsborgerskab administrativt.

Hidtil har regeringen ellers været afvisende over for muligheden for, at de 19 børn med dansk statsborgerskab kunne komme til Danmark. Udfordringen har været, hvordan man skal håndtere mødrene, der har haft en IS-tilknytning, hvis man bliver nødsaget til også at hente dem til Danmark for at få børnene hjem.

“Det er en vanskelig situation,” siger den socialdemokratiske udlændingeordfører, Rasmus Stoklund:

“Enten udsætter vi Danmark for en konkret trussel ved at hente terrorister hjem, eller også risikerer Jeppe Kofod at miste jobbet som udenrigsminister. Der er ingen gode løsninger, og vi må vælge den mindst ringe.”