Foto: AnnekaS, Bigstock

Foto: AnnekaS, Bigstock

“Det var ret pinligt, for vi fulgtes med ham hele vejen til Emmaus, men vi opdagede først, at det var ham, da han begyndte at flå i et stykke brød,” lyder det fra disciplen Kleofas, der var en af de to, der genkendte jøden Jesus, som efter sigende opstod fra de døde i går morges.

“Hvis man først har set Jesus flå et stykke brød fra hinanden, er man ikke et sekund i tvivl. Vi har joket med det masser af gange; det er kun ham, der gør det på den måde.”

Sådan lyder det fra disciplen Kleofas, der netop er vendt tilbage fra landsbyen Emmaus for at fortælle, at også han har mødt den omdiskuterede prædikant, Jesus af Nazaret, der blev korsfæstet fredag, men ifølge flere øjenvidner opstod i løbet af natten til i går.

I begyndelsen troede Kleofas dog ikke på rygterne, indrømmer han.

“Vi var alle i chok over, at han faktisk blev korsfæstet, så jeg erkender, at jeg til at begynde med bare tænkte, at det var deres måde at håndtere chokket og sorgen,” siger han.

Alt for snakkesalig mand
Kleofas fortæller, at stemningen den morgen var ret ubehagelig. Nogle skændtes, andre forsøgte at få alle til at gå ud for at lede efter Jesus.

“Det var ikke til at være i, så en kammerat og jeg besluttede os for at gå en tur til Emmaus for at få lidt fred og ro til at sørge,” siger han.

Derfor passede det ikke de to, da en alt for snakkesalig mand gjorde dem følgeskab på vejen.

“Vi prøvede at forklare, at vi sørgede, og at vi havde nok i alle de der tanker om, hvorvidt Jesus var vendt tilbage fra de døde, men han fattede ikke et vink med en vognstang og begyndte bare at tale om de gamle skrifter. Jeg må indrømme, at jeg kun hørte halvt efter, selvom det lød, som om han vidste, hvad han talte om,” siger Kleofas.

Lyder som fake news
Da de skulle spise, flåede den fremmede mand et stykke brød fra hinanden, præcis som Jesus plejede at gøre.

“Så gik det op for os, at det faktisk var Jesus, men før vi nåede at reagere, forsvandt han, næsten som et spøgelse,” siger Kleofas, der godt ved, at det hele lyder mærkeligt.

“Altså, jeg kan godt selv høre, at det lyder som fake news, ligesom da de sagde, at hans mor var jomfru, eller da vi så ham gå på vandet. Han har altid været lidt spøjs – på den gode måde, altså – så et eller andet sted giver det meget god mening,” siger Kleofas, der også er sikker på, at hans venner vil tro på, hvad de siger:

“Og hvis ikke, så har vi taget brødet med. Så vil selv Thomas vide, at vi har ret.”