Foto: romanova.hamburg, Bigstock

Foto: romanova.hamburg, Bigstock

Lande som Tyskland og Polen er i dag så sikre, at jødiske flygtninge ikke længere er i fare, hvis de vender hjem. “Lidt krig hist og pist bør ikke bremse hjemsendelsesprocessen,” mener stats- og udenrigsminister Erik Scavenius.

“Det er sikkert at sende flygtninge med jødisk baggrund tilbage til deres hjemlande. Vi bør straks iværksætte hjemsendelsesprocedurerne.”

Så klar i mælet er Danmarks stats- og udenrigsminister Erik Scavenius. I en samtale med RokokoPostens udsendte gjorde han det klart, at undersøgelser af verdens tilstand klart viser, at jøder, der vender tilbage til deres hjemland, ikke har noget at frygte.

Dermed modsiger han den del af befolkningen, der mener, at Danmark fortsat har et ansvar for at beskytte jøder, der er kommet hertil på grund af forfølgelser i deres egne lande.

Behøver ikke være helt fredeligt
Selvom Danmark er det eneste land i Europa, der er nået frem til den konklusion, at det er sikkert at sende jødiske flygtninge hjem, fastholder Scavenius sin position.

“Man må huske på, at en fjer let bliver til fem høns, og selvfølgelig er der da stadig lidt krig hist og pist, men der er ikke belæg for at sige, at det ligefrem er farligt for dem at vende hjem,” siger han og minder om betingelserne for at opnå midlertidig opholdstilladelse i Danmark:

“Det er ikke et kriterium for at få asyl, at det land, man kommer fra, skal være lige så fredeligt, som hvis man boede i en landsby i Danmark,” siger han.

Bør hjælpe deres egne i hjemlandene
I stedet for fortsat at lune sig i det næsten ikke krigshærgede Danmark bør jøderne rejse hjem og hjælpe med genopbygningen af deres hjemlande, mener Erik Scavenius.

“Jeg vil kraftigt opfordre jødiske flygtninge til at udvise solidaritet med deres landsfæller, som ikke var så heldige at komme væk og nyde godt af Danmarks beskyttelse. Der er behov for genopbygning, og jeg har ladet mig fortælle, at der er så hårdt brug for jødiske arbejdere i både Tyskland og Polen, at man har oprettet midlertidige lejre for at huse dem, der på grund af krigen ikke længere har et hjem,” siger han og slutter:

“Sidst, men ikke mindst opfordrer jeg især tyske jøder til at rejse hjem og kæmpe mod den politiske linje, Adolf Hitler har lagt.”