Foto: deagreez, Bigstock

Foto: deagreez, Bigstock

Ærgerligt, men ikke direkte ulovligt, mener jobkonsulent om sagen, hvor en 32-årig silkeborgenser udnyttede et hul i lovgivningen, der gjorde det muligt for hende at slippe for aktivering ved at få et arbejde.

Spild af ressourcer. Sådan beskriver jobkonsulent Anni Jespersen det forløb, hun havde tilrettelagt for den 32-årige klinikassistent Maibritt Kaalund Eriksen, der blev ledig 1. marts i år. Et superspændende forløb, vel at mærke, forklarer jobkonsulenten, der har brugt et betydeligt antal timer på forberedelserne. Til ingen verdens nytte.

“Allerede da jeg første gang fortalte Maibritt om forløbet, fornemmede jeg en stærk modvilje. Sådan er det ofte, men aktivering er jo obligatorisk, hvis man vil have dagpenge, så som regel gør det hverken fra eller til, om de ledige har lyst til at deltage,” siger Anni Jespersen.

Maibritt Kaalund Eriksen skulle være begyndt på forløbet mandag morgen, men fredag ringede hun til jobcenteret for at meddele, at hun ikke havde tænkt sig at deltage.

Ufaglært job som natportier
Det var nemlig lykkedes Maibritt at finde et job som natportier på et hotel i Silkeborg. Med første vagt allerede denne weekend kunne Maibritt straks afmelde dagpengene og på den måde slippe for at komme i aktivering.

“Det er lige smart nok, hvis du spørger mig,” siger Anni Jespersen, der understreger, at det selvfølgelig er meningen, at de ledige skal ende med at komme i ordinært arbejde, men at det helst først skal ske efter den kompetenceudvikling, som jobcentrene tilbyder.

“Man kan sige, at det er asocialt af Maibritt. Hun blæser højt og flot på det otte uger lange forløb, hvor jeg konkret har matchet hende med de øvrige deltagere og vores virksomhedskontakter for bedst at udvikle hendes kompetencer. Desuden kan man argumentere for, at hun har taget jobbet fra en, der ikke er beriget med en god uddannelse som Maibritts,” uddyber jobkonsulenten.

Et hul i lovgivningen
Desværre er Anni Jespersen ikke i stand til at stille noget op. Maibritt Kaalund Eriksen har nemlig ikke gjort noget, der direkte er ulovligt.

“Hun har udnyttet et hul i lovgivningen, og selvom det ikke er forbudt, så kan man bestemt ikke sige, at det er hensigtsmæssigt,” siger Anni Jespersen, der har indvilget i at tale med RokokoPosten i håb om, at sagen får politikernes opmærksomhed.

“Man må i det mindste sikre, at ledige, der tilbydes aktivering, gennemfører forløbet. Ellers bruger systemet jo bare en masse skattekroner til ingen verdens nytte,” slutter hun.