Foto: ruivalesousa, Bigstock

Foto: ruivalesousa, Bigstock

Men appen UnIdiot kan du mindske mængden af egen idioti på din arbejdsplads, hvilket kan øge din effektivitet med op til 700 procent, mener skaberne.

Du har sovet otte timer, løbet en frisk morgentur, spist en proteinrig morgenmad, mediteret i fem minutter, sat din telefon på lydløs og blokeret forstyrrende sider fra din browser, inden du sætter dig foran skærmen, klar til at arbejde. Kun én ting står i vejen for, at du kan gøre dit job så godt som muligt: din egen dumhed.

“Idioti er blandt de tre vigtigste årsager til, at danskerne ikke er så produktive på arbejdspladsen, som de kunne være. De to andre årsager er kageordninger og sindssyge chefer,” siger Michael Brandt, en af skaberne bag UnIdiot, en app, der lover at gøre dig omtrent 700 procent mindre dum og uduelig til dit arbejde.

Fra fornuftig til snotdum
Appen fungerer sådan, at brugeren løbende skal fortælle, hvad vedkommende er i gang med, hvorefter UnIdiot vurderer, om det er “fornuftigt nok”, “på grænsen” eller “snotdumt”. Ifølge Brandt er de fleste nemlig klar over, at man præsterer bedst, hvis man er mæt, udhvilet og fri fra forstyrrelser. Men de færreste tænker over, at de kunne opnå hurtigere og bedre resultater, hvis bare ikke de var så snotdumme.

“Man kan være nok så sund og fokuseret. Hvis man er dum, hjælper det ingenting,” siger Michael Brandt og udpeger Sundhedsstyrelsen, Rigspolitiet og samtlige offentlige it-projekter som eksempler på idioti på trods af en effektivitetsoptimeret arbejdsstyrke.

Nemmere uden dumhed
“Ifølge vores analyser havde over halvdelen af medarbejderne løbet et maraton, mens næste 80 procent havde løbet et halvmaraton. De mediterede allesammen, og rigtig mange havde sådan et armbåndsur, der måler søvn, puls og en masse andre ting, så man kan arbejde så effektivt som muligt. Det hjalp bare ikke.”

Hos Skattestyrelsen glæder man sig til det nye arbejdsredskab, som vil blive gratis for medarbejderne fra juni.

“Jeg har tit tænkt, at meget af mit arbejde kunne være nemmere, hvis bare jeg ikke var så dum – men jeg har ikke haft værktøjerne til at gøre noget ved det,” lyder det således fra en fuldmægtig, der ønsker at være anonym.