Foto: Roberto Fortuna og Kira Ursem, Nationalmuseet

Foto: Roberto Fortuna og Kira Ursem, Nationalmuseet

Historien skal endnu engang skrives helt om, lyder det fra arkæologer, der har fundet tegn på, at indbegrebet af danskhed var en ung og utrolig velintegreret pige fra det, vi i dag kalder Syrien.

“Ja, jeg ønsker ikke at politisere. Jeg siger bare, hvad data fortæller mig.”

Arkæologiprofessor Janni Holmbøll er klar i mælet. Resultaterne af en to år lang undersøgelse af Egtved-pigen – et af Danmarks mest kendte bronzealderfund – kan nu fremlægges, og den umiddelbare konklusion er tydelig, omend kontroversiel.

“Egtved-pigen var slet ikke dansk, eftersom Danmark og danskhed slet ikke fandtes som de kulturelle konstruktioner, vi kender i dag. Nej, hun var en syrisk flygtningekvinde og tilmed utrolig veluddannet,” siger Janni Holmbøll, der er projektets forskningsleder og har undersøgt Egtved-pigens tøj, smykker og andre genstande.

Implementerede verdensmål
“Hun er begravet i et snoreskørt, og snore havde de også i datidens Fønikien, hvor Syrien ligger i dag, så den sag er helt klar. Desuden bærer hun en bælteplade af bronze, der er udsmykket med spiraler. Det tyder på, at hun har været en højt anset naturvidenskabelig forsker, der måske har beskæftiget sig med spiralgalakser eller logaritmiske spiraler – hvis hun da ikke har været i gang med at implementere FN’s 17 Verdensmål på sit lokale gymnasium. Som sådan har hun været en værdifuld tilføjelse til det samfund, som altså ikke var Danmark.”

Egtved-pigen blev også begravet med en spand af bark, der formentlig har indeholdt øl; et tydeligt tegn på integration, mener Janni Holmbøll.

“Hun har haft indgående kendskab til vores meget provinsielle danske kultur, som altså ikke var dansk og vel nærmest ikke engang en kultur. I modsætning til Egtved-pigens spændende syriske kultur, som altså ikke var syrisk, og som det nok alligevel var godt, at hun kom væk fra. Heldigvis sendte datidens befolkning hende ikke tilbage til det, der ikke var Syrien, men det ved jeg ikke, om vi kan lære noget af.”

Kun 2335 år fra kristendom
Den konservative debattør Kasper Støvring giver imidlertid ikke meget for Janni Holmbølls forskningsresultater.

“For mig lyder det som om, man vil basere moderne dansk flygtningepolitik på et over 3000 år gammelt gravfund, hvilket er helt absurd. Især fordi Egtved-pigen tydeligvis er 100 procent dansk! Hun er blond, hun drikker øl, og så er hun kun 2335 år fra at være kristen,” siger han.