Foto: Henrik Sørensen, Ft.dk

Foto: Henrik Sørensen, Ft.dk

Efter En blandt os-kampagnen, der skulle gøre op med krænkelser i dansk politik, er turen kommet til falliske og patriarkalske symboler. Derfor kræver unge kvinder Christiansborg omdøbt til Margretheborg.

Reclaim den patriarkalske højborg Christiansborg. Sådan lyder det fra en lang række politisk aktive kvinder i et fælles opråb i Politiken.

Efter En blandt os-kampagnen, der skulle gøre op med sexisme og krænkelser i politik, kræver kvinderne nu, at man omdøber Folketingets hjem, så det afspejler en stærk kvindelig leder, Margrethe den 1., og dermed tager et opgør med den sexistiske kultur i dansk politik.

S: Omdøb til Metteborg
Forslaget støttes af regeringen, der dog først ønsker at afsøge muligheden for at opkalde Christiansborg efter andre stærke kvinder i Danmarkshistorien, herunder Mette Frederiksen. Bygningen ville således hedde Metteborg.

“Vi ved, at ord skaber virkelighed, og dette er vores måde at skabe et safe space på,” udtaler Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), der i samme ombæring undskylder for at være en hvid mand og på den måde være med til at reproducere et mandsdomineret magthierarki.

Venstre støtter også forslaget, men har ligesom S deres egne idéer til navnet:

“Hvad med Ingerborg? Hov, vent, hun har meldt sig ud. Brittborg? Nej, lad os hellere holde fast i Margretheborg,” udtaler politisk ordfører Karsten Lauritzen.

Margrethe den 1. var Valdemar Atterdags datter og den sidste af kongeslægten Estridsen. Hun samlede Danmark, Sverige og Norge i Kalmarunionen og regnes for Danmarkshistoriens dygtigste regent.

Ingen træhest uden kolonier
Det er imidlertid ikke alle Folketingets partier, der støtter forslaget. Frie Grønne mener, at navngivningen er med til at fastholde et racistisk og udemokratisk system.

Sikandar Siddique, der af Uffe Elbæk bliver omtalt som Danmarks Malcolm X, er skuffet over, at bygningen skal opkaldes efter en hvid person og foreslår i stedet Mary Thomas, også kendt som Queen Mary, der ledte en arbejderopstand i det daværende danske Vestindien. Eller en pakistansk politiker som Benazir Bhutto.

“Danmarks velstand er skabt på udbytning af kolonierne. Hvordan skulle herremændene havde fået råd til træheste og piske at torturere deres livegne bønder med, hvis ikke hvide mænd havde gjort afrikanerne til slaver?”