Foto: Solarseven, Bigstock

Foto: Solarseven, Bigstock

Statsminister Mette Frederiksen går i rette med kritikken af hendes planer for en dansk vaccineproduktion inden for et år. Et advisory board bestående af eksperter fra DSB, PostNord og SKAT skal sikre fremdrift i etableringen.

Statsminister Mette Frederiksens udmelding om regeringens sats på, at en dansk privatejet vaccinefabrik kan producere vacciner mod COVID-19 i Danmark i løbet af 2022, møder skarp kritik fra en række eksperter.

Ifølge Mette Frederiksen skal vaccinefabrikken gennem offentligt udbud producere vacciner til staten og dermed sikre forsyninger til danskerne. Men det er urealistisk, mener blandt andre professor i sundhedsøkonomi Peter A. Christiansen.

“Det er svært at være på den teknologiske og forskningsmæssige frontlinje, og de kommercielle aktører er i langt højere grad i stand til hurtigt at omstille sig, når behovet opstår. En dansk statsfinansieret vaccineproduktion har simpelthen ikke gang på jord,” siger han, men Mette Frederiksen forsikrer om, at regeringens samarbejdspartnere i sig selv er garanter for, at projektet vil køre som smurt.

Solidt erfaringsgrundlag
Statsministeren henviser til, at regeringen har etableret et advisory board bestående af produktivitets- og ledelseseksperter fra DSB, PostNord og SKAT.

“Danmark og danskerne har ved fremtidige pandemier krav på ikke at være fuldstændig prisgivet producenter, der befinder sig på den anden side af Jorden eller kører efter kommercielle principper. Vi kan etablere en dansk vaccineproduktion med et solidt fodfæste i den danske stats lange og solide erfaring med effektiv virksomhedsdrift,” siger hun.

Mette Frederiksen fremhæver DSB’s erfaringer med investering i ny teknologi og SKAT’s ditto med udvikling af avancerede IT-systemer som eksempler på viden og indsigt, der kan bidrage til at sikre en dansk vaccineproduktion.

Fra supersygehus til vaccineanlæg
Statsministeren udtrykker desuden glæde over, at det er lykkedes at få selskaberne bag supersygehusene i Køge og Nordsjælland til at påtage sig rollen som entreprenører ved opførelsen af den statslige produktion.

“Jeg ved godt, at nogle, især blå blok, vil påpege, at sygehusbyggerierne er stærkt forsinket. Det betyder omvendt, at entreprenørerne får samlet megen læring ind, som de kan anvende i byggeriet af produktionsanlægget,” fastslår Mette Frederiksen.