Foto: VadimGuzhva, Bigstock

Foto: VadimGuzhva, Bigstock

“Er du helt væk?” spurgte en dansk teenagepige sin mor under en forvirret fotosession. Det har chokeret tusindvis af danskere, der først som voksne har vovet at tale grimt til andre.

En dansk familie blev forleden filmet, mens de var i færd med at få taget en række billeder. På et tidspunkt bliver en 14-årig pige bedt om at gå med sin farmor ind, mens resten får taget de sidste billeder. Moderen fortryder få sekunder senere og kalder hende tilbage, hvilket får pigen til at spørge “Er du helt væk?”

Klippet er siden gået viralt og har skabt chokbølger i hele landet. For hvordan kan det ske, at en 14-årig pige finder på at tale næsvist til sin egen mor?

“Jeg har ganske enkelt aldrig hørt noget lignende. Sådan taler børn bare ikke til deres mødre, og da slet ikke unge teenagepiger,” siger familieterapeut Ann Holm.

Uhørt og skandaløst
Mens flere mediekommentatorer udtrykker begejstring over den unge piges næsvise bemærkning, er familieterapeuten overrasket, men langt fra imponeret.

“Det er uhørt og skandaløst. Hvordan er vi nået dertil, at teenagepiger taler sådan til deres mødre? Det har jeg lige godt aldrig gjort, og jeg har heller aldrig i mine mange år som familieterapeut eller i min vennekreds, hvor mange nu har voksne børn, hørt om noget lignende,” siger hun.

Ifølge adskillige Facebook-debatter er Ann Holm langt fra alene. Kit Søndergaard er blot en af mange, der mener, at teenagepigens bemærkning er et resultat af dårlig opdragelse.

Bør frygte sine forældre
“Når man siger sådan til sin mor, viser man tydeligt, at man ikke er bange for sine forældre. Og det bør man være,” siger hun og tilføjer, at hun aldrig selv har turdet tale sådan til sin mor.

“Jeg har måske tænkt det, men aldrig sagt det højt. Og det har mine børn i hvert fald heller ikke. Det tør de slet ikke, for så ved de, at der falder brænde ned.”

Det beroliger Ann Holm, at der stadig er bred opbakning til en frygtbaseret opdragelse. For det at tale grimt til andre er noget, der hører voksenlivet til.

“Vi voksne har til gengæld en pligt til at svine hinanden til, især på de sociale medier. Vi skal nemlig vise de yngre generationer, at de har grund til at være bange for os. Det er nemlig den eneste måde at opnå respekt,” slutter hun.