Foto: siam.pukkato, Bigstock

Foto: siam.pukkato, Bigstock

Diabetikere er næsten usynlige i USA, selvom de udgør mindst ti procent af befolkningen. Derfor udnytter en amerikansk borgmester sin position til at sætte fokus på sagen ved kun at ville lade sig interviewe af journalister, der har sukkersyge som hun selv. 

“Siden den første dag i min valgkamp for at blive borgmester i 2018 har det slået mig, hvor ignorante medierne i Chicago er over for diabetikere, både blandt redaktører, det politiske pressekorps og især pressekorpset på rådhuset.”

Sådan lyder det fra Chicagos borgmester, Lori Lightfoot, der repræsenterer den del af USA’s befolkning, som lider af diabetes. Hun mener, at undertrykkende strukturer i samfundet usynliggør diabetikerne og deres problemer. Derfor har hun valgt at udnytte sin position som borgmester til kun at lade sig interviewe af andre diabetikere for på den måde at sikre en diabetikervenlig pressevinkel på alt, hvad der skrives om hende.

Ser mordvåben overalt
At leve omgivet af mennesker, som aldrig har oplevet, hvad det betyder at have problemer med blodsukkeret, er en daglig kamp, forklarer Lori Lightfoot, der mener, at man er nødt til selv at have diabetes for at kunne sætte sig ind i, hvordan verden ser ud for en diabetiker.

“Når mennesker uden diabetes træder ind i et supermarked, ser de dagligvarer. Når mennesker med diabetes træder ind i et supermarked, ser vi mordvåben overalt. Hylderne bugner af fødevarer, der er så fyldt med fedt og sukker, at de kan slå os ihjel. Det er en daglig kamp at navigere i udvalget og finde de få ting, som vi trygt kan indtage uden at frygte for vores helbred,” siger hun.

Næsten lige mange sorte og diabetikere
Selvom der næsten er lige så mange diabetikere som sorte i USA, er diabetikerne nærmest usynlige, mens de sorte og deres problemer er til at få øje på.

“Vi bliver undertrykt af medierne, der stort set aldrig dækker nyhederne fra et diabetikerperspektiv,” siger Lori Lightfoot, der håber, at hendes tiltag med kun at give interviews til journalister med diabetes vil føre til en længe tiltrængt forandring.

“Verden skal være diabetikervenlig. Vores dagsorden skal frem, vi skal repræsenteres i politik, medier, kunst og kultur,” siger hun.

Skuespiller Herbert Braxton, der endnu ikke har haft sit store gennembrud i Hollywood, bakker Chicago-borgmesteren op.

“Fremover bør kun skuespillere, der selv har diabetes, have lov at spille karakterer med diabetes,” siger han.