Foto: New Africa, Bigstock

Foto: New Africa, Bigstock

Det er amatøragtigt, at FE kun overvåger telefonerne hos udenlandske politikere, siger chefredaktør Henrik Qvortrup. “De finder aldrig noget med så lille et setup,” udtaler han.

Det har vakt både national og international opsigt, at Forsvarets Efterretningstjeneste har bistået deres amerikanske sidestykke, NSA, med at overvåge politikere i lande som Sverige og Tyskland.

Blandt andet har den tidligere whisteblower Edward Snowden skrevet en række tweets på dansk om situationen, og i Folketinget har partier fra både rød og blå blok krævet en forklaring fra regeringen.

Amatøragtigt lille setup
Det problematiske i sagen er dog ikke, at Forsvarets Efterretningstjeneste i strid med loven har hjulpet USA med at udspionere folkevalgte allierede. Sådan lyder det fra Ekstra Bladets chefredaktør, Henrik Qvortrup, der er en af Danmarks førende eksperter inden for ulovlig overvågning af politikere og andre kendte ansigter.

“Det er slående og egentlig også ret deprimerende, hvor amatøragtigt det hele er sat op,” udtaler Qvortrup til RokokoPosten.

“For at sige det ligeud, kommer de aldrig til at finde noget som helst med så lille og hullet et setup.”

Opdager aldrig affærer eller swingerklub
Ifølge Henrik Qvortrup er det dybt utilstrækkeligt at overvåge folkevalgtes telefoner, hvis man vil fremskaffe oplysninger om dem ulovligt.

“Det er selvfølgelig et fint første skridt at få sat noget telefonaflytning op, men du bliver nødt til at gå et spadestik dybere, hvis du vil finde de oplysninger, der virkelig er afgørende for offentligheden. Du finder for eksempel aldrig ud af, om en politiker har en affære eller går i swingerklub, hvis du kun aflytter deres telefoner,” siger chefredaktøren, der savner flere personlige informationer om politikerne.

“Det er tydeligt, at vi har at gøre med en efterretningstjeneste, der er langt fra up to date i forhold til, hvordan man sætter en effektiv overvågning op. Ved de overhovedet, hvor Angela Merkel holder ferie? Hvad hun spiser til aftensmad? Har de overhovedet gjort sig den ulejlighed at undersøge, hvor de her politikeres børn går i skole?” raser chefredaktøren.