Foto: Lammeyer, Bigstock

Foto: Lammeyer, Bigstock

Dagbogsnotater dokumenterer, at Laurits Mortensen som regel har været i stand til at forudsige langt de fleste detaljer om dagen, der kommer. Eksperter kræver yderligere forskning.

77-årige Laurits Mortensen har længe kendt ordsproget om, at ingen kender dagen, før solen går ned. Han har dog altid været skeptisk over for dets sandhedsværdi og har derfor i en periode ført dagbog over morgendagenes begivenheder.

Med udgangspunkt i dagbogen mener den pensionerede overlærer, at han kan bevise, at der ikke er belæg for ordsprogets påstand, hvilket overrasker eksperter fra hele verden. Selv mener han, at det ikke er så mystisk.

“Min erfaring er, at man ikke blot kender dagen, før solen går ned, men at man ligefrem kender den, før den er begyndt. For eksempel ved jeg jo godt allerede nu, at det er mandag i morgen. Jeg ved, at jeg vågner ved 6-tiden og går i seng ved 23-tiden. Jeg ved også, hvad jeg skal have at spise, hvornår jeg går tur med hunden, og hvad jeg skal se i fjernsynet,” siger Laurits Mortensen.

Vil teste i kontrolleret laboratoriemiljø
Laurits Mortensens opdagelser er dog kontroversielle, og eksperter fra hele verden har vist interesse for at foretage grundige undersøgelser af hans notater.

“Man går ikke og siger, at ingen kender dagen, før solen går ned, hvis der ikke er hold i det. Og man har sagt det så længe, at det er stærkt tvivlsomt, at det ikke passer,” siger Nia Cadwallader fra Sandhedsvidenskabeligt Ufejlbarlighedsinstitut i Wales.

Hun har derfor i samarbejde med flere kolleger fra andre universiteter forberedt et kontrolleret laboratoriestudie, som man håber, at Laurits Mortensen vil deltage i.

“Vi vil undersøge, om Laurits Mortensen er i stand til at kende dagen, hvis han placeres i et kontrolleret miljø, hvor vi på forskellige tidspunkter udsætter ham for ting, han ikke er vant til fra sin dagligdag derhjemme,” siger hun.

Forudser allerede resultatet
Laurits Mortensen bekræfter, at han har fået en invitation til at deltage i forskningsprojektet, og at han også allerede kan forudse resultatet:

“Som jeg allerede har skrevet i mine dagbogsnotater for i morgen, så forudser jeg, at jeg sender eksperten i Wales et pænt nej tak.”