Foto: Krakenimages.com, Bigstock

Foto: Krakenimages.com, Bigstock

Kan man med god samvittighed kalde sig vaccineret mod COVID-19, når man ikke har nævnt det med et ord på Facebook? Det spørgsmål er blevet relevant for 47-årige Pia Kjeldsen, der efter sigende fik sit første stik torsdag.

“Endelig tid til første stik!”

Hverken dette eller noget tilsvarende har man kunnet finde på 47-årige Pia Kjeldsens Facebook-væg, selvom hun efter sigende havde sin første tid til COVID-19-vaccine torsdag formiddag. Derfor er det højst tvivlsomt, om det overhovedet er sket, mener flere eksperter.

Det er en vanskelig problemstilling, erkender Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen. Han mener, at der er behov for at drøfte spørgsmålet i et tværfagligt ekspertråd.

“Vi er nødt til at nå frem til en afklaring af denne alvorlige sag. Det er et område, vi ikke har været tilstrækkeligt opmærksomme på, og vi har behov for at trække på både sundheds- og medieeksperter og meget gerne også nogle filosoffer,” siger han.

Kan få betydning for erstatning
Line Kjer Simonsen fra Patienterstatningen er ligesom Søren Brostrøm usikker på, hvordan en sag som Pia Kjeldsens skal håndteres.

“I værste fald kan det måske få betydning for, om man kan få udbetalt erstatning,” siger hun og uddyber:

“Vil man søge erstatning på grund af skader foråsaget af en coronavaccine, er det jo først og fremmest vigtigt at kunne bevise, at man faktisk er vaccineret. Og hvordan skal vi være sikre på det, hvis man ikke har fortalt om det på Facebook?”

Hun opfordrer kraftigt til, at man for en sikkerheds skyld laver en opdatering om, at man er vaccineret.

“Det behøver ikke at være noget fancy, hvor man viser, at man har købt et af de der Unicef-plastre for at donere vacciner til sundhedspersonale i fattige lande – man kan eventuelt bare nøjes med at skrive en lille notits,” siger hun.

Mette Frederiksen tager det roligt
Statsminister Mette Frederiksen deler ikke sundhedseksperternes bekymring. Hun mener, at der næppe kan være tale om et større problem.

“Pia Kjeldsen er helt sikkert den eneste, der har glemt at skrive på Facebook eller poste vaccine-billeder på Instagram. Og nu hvor jeg selv er gået foran med et godt eksempel ved for en gangs skyld at dele et billede fra min hverdag – nærmere bestemt den hverdag, hvor jeg selv fik det første stik – så er jeg ikke i tvivl om, at alle andre nok skal huske det,” siger hun og slutter:

“Pia Kjeldsen bør selvfølgelig fortælle på Facebook, når hun har fået andet stik. Hvis hun altså har fået det første.”