Foto: oocoskun, Bigstock

Foto: oocoskun, Bigstock

Udsigten til flere ugers voldsom idétørke skaber desperation i satirebranchen og blandt andre morsomhedsprofesionelle. Konsekvenserne kan blive uoverskuelige, vurderer økonom. 

Ikke kun landmændene er afhængige af gunstige vejrforhold. Også morsomhedsprofessionelle som standupkomikere og satiretekstforfattere er afhængige af en nærende grobund for idéer.

For sidstnævntes vedkommende går vi dystre tider i møde. DMI har nemlig varslet en længerevarende idétørke, der begynder i den kommende uge. I værste fald kan den vare i måneder.

Genbrug og Ingemann-plagiat
Økonom Katrine Ørum-Jochumsen ser med stor bekymring på idétørken. Den kan blive meget dyr for samfundet i en tid, hvor økonomien allerede skranter på grund af COVID-19.

“Værst rammer det selvfølgelig de brancher, der benytter idéer som råstof – ikke mindst satirikere, komikere og reklamefolk,” siger hun og tilføjer:

“Det kan medføre tab på flere milliarder alene for satirebranchen.”

En redaktør fra Danmarks førende satireavis bekræfter, at der er grund til at bekymring.

“Vi har lagt hovederne i blød for at finde en måde at overleve idétørken, og måske kan det lykkes, men det bliver næppe kønt,” siger hun og uddyber:

“Det kommer nok til at være noget med at genbruge en masse gammelt stof, og måske bliver vi endda nødt til at gå så vidt som til at plagiere Morten Ingemann eller måske endda Cirkusrevyen og Eddie Skoller.”

Latterløs sommer
Trods de voldsomme konsekvenser er der ikke udsigt til, at de trængte brancher får hjælp fra regeringen. Statsminister Mette Frederiksen mener, at danskerne sagtens kan klare en latterløs sommer.

“Alt det der med at gå og lave sjov med ting, som det ikke er sjovt at lave sjov med, har jeg alligevel ingen fidus til. Det her er en oplagt mulighed for at vænne sig af med at gå og opsøge latter.”

Hun understreger, at hun selvfølgelig ikke har noget imod, at familierne hygger sig og har det sjovt i hinandens selskab:

“Man kunne for eksempel lege nogle selskabslege eller den der, hvor man holder sine hænder frem mod hinanden, og så skal man se, om man kan nå at ramme den andens og flytte sine egne – det er sjovt!”