Foto: Krakenimages.com, Bigstock

Foto: Krakenimages.com, Bigstock

Forskere undrer sig, og venstrefløjen er vred, efter at det er kommet frem, at FE har gennemført en større operation med en udenlandsk tjeneste – og holdt den hemmelig. 

Forsvarets Efterretningstjeneste har igennem en årrække gennemført en større operation i samarbejde med en større udenlandsk efterretningstjeneste. Det drejer sig om indhentning af elektronisk materiale og rapporter fra agenter i marken samt et større analysearbejde.

Det måske mere bemærkelsesværdige er, at hele operationen med succes er blevet holdt hemmelig, ikke bare for målene for indhentningen, men også for de danske medier.

Ikke bare folkeskole-hemmelighed
“Jeg kan hverken be- eller afkræfte, at FE bedriver andet end at google ting i arbejdstiden, men jeg kan bekræfte, at vi har lavet en helt vildt stor operation sammen med et helt vildt stort land. Og ingen fandt ud af det. Vi har holdt på en hemmelighed!” udtaler Thomas Lund Sørensen, der er talsmand for FE, og tilføjer:

“Der er ikke tale om sådan en venindehemmelighed fra folkeskolen, som alle ved, bliver brudt, men en rigtig efterretningshemmelighed!”

Flemming Splidsboel, der er seniorforsker i global sikkerhed ved Dansk Institut for Internationale Studier, mener, at det er overraskende, at FE har været i stand til at holde på en hemmelighed:

“FE har altid haft en historik med at lække, fra Hetler-banden til Frank Grevil, men de sidste år er det stukket helt af: Afsløringen af et nedgravet kabel fra lyttestationen på Amager. Afsløringen af, hvordan FE har bistået NSA med at aflytte Angela Merkel. Man kan spørge sig selv, hvor mange hemmeligheder der kan være tilbage i FE.”

SF: Hvordan holde øje med FE?
Flere danske politikere er kommet op i det røde felt på grund af FE’s hemmelighedskræmmeri. Blandt andet skriver SF’s politiske ordfører, Karsten Hønge, på Twitter, at man vil kalde forsvarsminister Trine Bramsen og justitsminister Nick Hækkerup i samråd:

“Hvordan skal vi kunne holde øje med, hvad spionerne i FE går og laver, hvis vi ikke kan læse om det i medierne?”