Foto: Kasia Bialasiewicz, Bigstock

Foto: Kasia Bialasiewicz, Bigstock

Ved at tale et sprog, børnene kan forstå, kan man sagtens kritisere dem på en konstruktiv måde, der ikke ødelægger deres selvværd. Det er hovedbudskabet i dagens svar til en læser, som har svært ved ikke at falde i søvn, når han leger med sin treårige søn.

Kære RokokoPosten

Min treårige søn vil gerne lege rigtig meget med mig. Det er klart. Jeg er hans far, og bortset fra mig er der kun kvinder og piger i familien. Problemet er, at hans lege er virkelig kedelige. Hans rollelege har forudsigelige plots, og karaktererne er endimensionelle og intetsigende. Det er lige meget, om det er biler, Duplo-klodser eller noget helt tredje – jeg keder mig hurtigt, og nogle gange falder jeg endda i søvn. Det er sket flere gange, og så vækker min søn mig og er sur, og hvis min kone opdager det, bliver hun også sur.

Jeg har tænkt over, hvad jeg kan gøre, så nu skriver jeg til jer. Er der en måde, jeg kan forklare min søn, at hans lege simpelthen ikke er spændende nok? Jeg er lidt nervøs for, om jeg kan komme til at skade hans selvværd, for det må man jo helst ikke nu om stunder.

Venlig hilsen
Busters far

Kære Busters far

Du skal ikke være bange for at skade din søns selvværd. Børn kan tåle at høre næsten hvad som helst, når det blot bliver serveret på en måde, som de forstår. Det vigtige er at tale et sprog, som din søn forstår. Gør han det, vil han kunne modtage din kritik på en konstruktiv og alderssvarende måde.

Næste gang du begynder at kede dig under en leg, foreslår vi derfor, at du kaster med legetøjet, mens du råber “øv, dumme leg!”. Det kan en treårig dreng, som går i børnehave og har prøvet at være uvenner med de andre børn, sagtens forstå. Synes han ikke, at du har ret i, at det er en dum leg, vil han måske svare tilbage ved at sige “dumme far!”. Det skal du ikke tage dig af. Husk på, at han kun er tre år, og at hans måde at sige fra endnu ikke er så forfinet.

Hvis det ikke virker, kan du begynde at ødelægge det, din søn laver, mens du bare råber “nej, nej, nej” eller “øv!”. Han forstår muligvis ikke, at det er legen, der keder dig, men han vil ikke være i tvivl om, at noget er galt.

Sidst, men ikke mindst, foreslår vi, at du går foran som et godt eksempel. Sæt jer i gang med lege, der interesserer dig: Se true crime på Netflix-legen, fx. Bare sæt dig til rette i sofaen, tag din søn på skødet og tænd for fjernsynet. Så viser du ham helt automatisk, hvordan man kan lege på en måde, som også du får udbytte af.

Venlig hilsen
RokokoPosten