Foto: woodypino, Pixabay

Foto: woodypino, Pixabay

Det bringer komælks-lobbyen helt ind i børneværelset, at barnets første tænder er opkaldt efter et animalsk produkt, mener veganere.

Det er dybt problematisk og indoktrinerende, at børns første tænder kaldes mælketænder, og derfor skal ordet udfases af det danske sprog. Sådan lyder det fra formanden for Dansk Vegansk Forening, Peter Steffensen, der mener, at ordet mælketænder er et eksempel på, hvordan animalsk produktion har slået rod i vores kultur gennem sproget.

“Det trækker lobbyen for yversekret (mælk, red.) helt ind i børneværelset. Samtidig er man med til at brande yversekret som en naturlig del af livet, når noget så naturligt som børns første tænder bliver sat i bås med yversekret,” siger Peter Steffensen.

Planteproteintænder
I stedet foreslår Dansk Vegansk Forening, at man slet og ret begynder at kalde mælketænder for børnetænder.

“Vi havde egentlig foretrukket, at det hed noget mere vegansk. For eksempel soyatænder eller planteproteintænder. Men vi vil gerne være en samlende og inkluderende folkebevægelse, så derfor har vi lagt os fast på, at de mindste børns tænder bør kaldes børnetænder,” fortæller Peter Steffensen i en overbærende tone og tilføjer, at veganere i Danmark helst ikke vil skubbe folk fra sig ved at hænge sig i bagataller som forklaring på, hvorfor man har accepteret ordet børnetænder.

Derfor har foreningen både taget kontakt til Dansk Sprognævn for at få ændret ordet og stillet et borgerforslag i Folketinget for at få landets parlament til at tage skarp afstand fra ordet mælketænder.

Mælkevejen er et andet problem
Formanden for Dansk Vegansk Forening peger også på, at indtagelse og accept af fødevarer fra og af dyr er dybt integreret i sproget på en måde, som han finder stærkt uheldig.

“Det mest sigende er, at vi kalder vores galakse for Mælkevejen. Som om hele vores verden bare drejer sig om animalsk fødevareproduktion. Det er dybt problematisk. Tænk, hvis vi kaldte vores verden for Holocaust-vejen eller Klyngebombe-vejen. Det ville ingen acceptere, men når det drejer sig om det industrielle massemord på dyr, er det helt okay. Det er dybt problematisk,” uddyber Peter Steffensen.