Foto: Robyn Mackenzie, Bigstock

Foto: Robyn Mackenzie, Bigstock

37-årige Jan Søndergård risikerer dødsstraf ved CO2-neutral henrettelse, hvis han bliver kendt skyldig i at fortære en højrebsbøf med hjemmepisket bearnaisesauce. 

Efter at FN fremlagde deres klimarapport i 2021, er det som bekendt blevet forbudt at producere og fortære animalske produkter. Det glemte Jan Søndergård, der i sidste uge fandt en frossen højrebsbøf bagerst i sin fryser, hvor den havde ligget siden november 2021.

Siden De Thunbergske Love, der blandt andet dikterer, at alle former for produktion af kød til menneskelig konsumption er forbudt, blev indført 1. december 2021, er ingen danskere blevet anholdt eller dømt for overtrædelse af dem.

Men dette ændrer sig måske i næste uge, hvor retssagen mod Jan Søndergård forventes at begynde. Ifølge lovens strafferamme kan forbrydelsen i yderste tilfælde straffes med offentlig CO2-neutral henrettelse.

Det var en svipser
Jan Søndergård kan ikke selv forklare, hvad der fik ham til at optø, stege og spise højrebsbøffen.

“Jeg ved det simpelthen ikke. Jeg lover, at jeg ikke gjorde det for at være et asocialt klimasvin. Jeg blev bare så glad, da jeg fandt den ensomme bøf bag nogle frosne falafler, så det eneste, jeg kunne tænke på, var, at jeg ville piske min egen sauce bearnaise. Det var en rigtig grim svipser.”

Sigurd Vennebo, der er klimapolitisk ordfører for etpartiregeringen Gale Grønne, giver ikke meget for dén forklaring.

“Vi har ikke indarbejdet en international lov og genindført dødsstraffen i Danmark for, at folk skal opfatte overtrædelse af gerningsindholdet som svipsere. Det skal stå soleklart på folks nethinde, at dyr er venner, og kødspisere er fjender, som vi plejer at sige,” siger han.

Vil helst ikke dø
Jan Søndergård, der til daglig arbejder som træplanter i København, sidder lige nu varetægtsfængslet, mens han forbereder sit forsvar med sin advokat. Og han er bange.

“Jeg har aldrig opfattet mig selv som kriminel. Jeg har ikke engang kørt over grænsen til Tyskland efter plastikvarer siden 2021, så det hele er meget surrealistisk for mig. Jeg er også far til to dejlige børn, som vi selvfølgelig fik, før etbarnspolitikken blev indført i 2022, så det ville ærgre mig, hvis jeg skulle herfra.”

Sigurd Vennebo kan godt forstå Jan Søndergårds dilemma, men anskuer også situationen fra en klimapolitisk vinkel.

“Når man ikke kan styre sig, selv efter at der i medierne har været den ene voldsomme udpensling af klimakatastrofen efter den anden, bliver vi nødt til at straffe hårdt. Og hvis det ender sådan for den sigtede, vil det nedbringe verdens befolkningstal en lille smule. Det kan vi kun være glade for.”