Foto: fernandoprado, Pixabay

Foto: fernandoprado, Pixabay

Efter at have været en af Danmarks førende virologer på Facebook er en 29-årig mand fra Amager nu blevet ekspert i Afghanistan.

Han har brugt det seneste halvandet år på at dele smittekurver, dissekere myndigheders og politikeres udsagn, skrive om incidens og kontakttal og på at komme med gode råd til, hvordan det offentlige Danmark bør gribe coronakrisen an.

Har CNN i tv-pakken
Men nu har Henrik Mikkelborg sat en stopper for sine Facebook-skriverier om corona-epidemien. I stedet er det konflikten i Afghanistan, han deler sin ekspertviden om. En viden, der ifølge Henrik Mikkelborg er kommet ret hurtigt til ham.

“Jeg har selvfølgelig fulgt med i situationen i Afghanistan, når de har fortalt om det i nyhederne, og jeg har vidst, der var krig dernede, og at Danmark har haft soldater i landet,” fortæller Afghanistan-eksperten, der ud over at berette om situationen i det krigshærgede land er musiklærer på en folkeskole på Amager.

“Men da det så begyndte at gå helt amok dernede, satte jeg mig og læste en masse om det. Jeg er også så heldig at have CNN i min tv-pakke herhjemme, så det var let for mig at samle viden om Afghanistans helt særlige politiske situation og historie. Det hele tog cirka 48 timer,” siger Henrik Mikkelborg, der i løbet af sommeren også kortvarigt var ekspert i henholdsvis fodbold, dressurridning og sejlsport.

Pligt at skrive på Facebook
Ifølge Henrik Mikkelborg er situationen i Afghanistan “kompleks og kritisk”, og derfor er det vigtigt, at eksperter som han selv stiller deres viden til rådighed for befolkningen.

“Jeg synes, jeg har en pligt til at dele min viden og analyser, så folk lynhurtigt kan danne sig et overblik i en meget kaotisk situation,” siger den amagerkanske musiklærer, der også gerne vil gøre RokokoPostens læsere klogere på situationen i landet.

“Enhver kan se nu, at det var en fejl at gå ind i Afghanistan. Det var også den fornemmelse, jeg havde dengang. Samtidig har det også været en fejl at trække sig ud af krigen, og det er selvfølgelig et kæmpe svigt af præsident Biden og et stort nederlag for Vesten,” forklarer Henrik Mikkelborg, der mener, at Talibans magtovertagelse også kan få konsekvenser for Danmark.

“Der vil være mange, der søger på flugt. Der har vi selvfølgelig et ansvar for at hjælpe de her mennesker, samtidig med at vi selvfølgelig ikke kan tage imod flygtninge i samme omfang som efter krigen i Syrien. Så på den måde er det faktisk meget simpelt,” slutter han.