Foto: tanaonte, Bigstock

Foto: tanaonte, Bigstock

Forskere og programmører har i denne uge annonceret et program, der ifølge dem kan genskabe hele Sydeuropa digitalt ved hjælp af de ufattelige mængder data, der er tilgængelige på danskernes Instagram-profiler.

“Vi har en del erfaring med at sortere i store mængder af tilsyneladende værdiløs information,” udtaler Lars Grünweldt, it-professor og leder af Center for Kunstig og Hybrid Intelligens (CKHI) i Aarhus. Han og kollegerne har udviklet et program, der virtuelt kan genskabe hele Sydeuropa til brug for rejsende eller spiludviklere.

“I juli sad en af vores programmører i frokostpausen og brokkede sig over, at han skulle klikke sig gennem den femte Instagram-story i træk med billeder fra en badeferie i Grækenland. Han sagde, at det var som at bladre gennem svigerforældrenes gamle feriebilleder tolv gange om dagen. Der vidste jeg, at vi havde fundet et tilpas enormt datasæt, vi kunne fodre vores nye program med.”

Centerets program indsamler feriebilleder og videoer og limer dem sammen digitalt, indtil man kan skabe en 3D-simulation, for, som Grünweldt siger, “der er faktisk næsten ingen punkter i Sydeuropa, som hen over sommeren 2021 ikke er blevet fotograferet fra stort set alle vinkler.”

Svævende nøgne ben
“Der er stadig et par problemer, som vi arbejder på at fikse. Men som altid ligger ansvaret for problemerne ikke hos programmet, men hos dem, der leverer data,” siger it-professoren og uddyber:

“Simulationen indeholder fx en matematisk umulig mængde oppustelige flamingo-badedyr. Klikker man lidt rundt, vil man også se svævende, nøgne ben stikke frem fra kameralinsen de fleste steder: et uheldigt produkt af den i sandhed uhyggelige mængde bare ben, der var at finde på danskernes feriebilleder.”

“Et lidt større problem er, at vi endnu ikke har kunnet konstruere Portugal digitalt, da der ikke har været noget billedmateriale at finde der. Tilsyneladende har ingen besøgt den del af Sydeuropa. Vi tænker dog ikke, at det vil være en deal breaker for nogen,” siger Grünweldt.

Uanede muligheder
Der er ifølge it-professoren uanede muligheder i at skabe en 3D-simulation af en så stor del af verden med en sådan detaljegrad:

“Med tiden håber vi på at inkorporere en version af programmet, vi kan opdatere live. På den måde vil rejsende kunne udvælge strande efter, hvilke der har færrest musikanter og massører vadende rundt. Med tiden vil man måske endda kunne planlægge uden om de hoteller, hvor flest mulige idioter kaprer solsenge med håndklæder, fire timer før de skal bruge dem!”