Foto: traza, Bigstock

Foto: traza, Bigstock

Identifikation er ikke længere forbeholdt køn og seksualitet, men rummer nu også deciderede personlighedstræk, som den identificerede ikke umiddelbart forbindes med. Det er astrofysiker Claus Højgård et levende bevis på.

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det: Flere og flere mennesker ønsker at udleve en adfærd, de ellers har holdt skjult for deres omverden. Det overrasker mange, men sætter endnu flere fri, mener astrofysikeren Claus Højgård, der arbejder som postdoc ved Københavns Universitet.

“Jeg har ofte følt, at der var en forventning om, at jeg for eksempel skulle læse aviser eller have en meget konservativ livsstil, bare fordi jeg kan forklare universets skabelse til en femårig, kan beregne lysår og så videre. Men inderst inde vil jeg bare gerne optage en masse kviklån. Kviklån, som jeg kan bruge til at afdrage på andre kviklån. Og så vil jeg så gerne spille sindssygt høj musik på hverdagsaftener på offentlige steder,” lyder det fra astrofysikeren.

Idioti gør fri
Hvor længe har du vidst, at du var et røvhul?

“Jamen, det gik nok op for mig, da jeg som 21-årig rejste mig op i flyveren og stillede mig klar i midtergangen 15 minutter, før dørene blev åbnet. Jeg stillede mig også helt op ad bagagebåndet, så ingen andre kunne se noget, da vi endelig kom af flyet. Siden har jeg ikke været i tvivl. Jeg har bare skjult det.”

Hvordan ser din hverdag ud nu, hvor du endelig er sprunget ud som røvhul?

“Det er meget noget med at overhale indenom, når jeg er på vej på arbejde. Gerne op til et rødt lyskryds. Jeg er også begyndt at kommentere på mine kvindelige kollegers påklædning, hvilket jeg aldrig har turdet før, fordi jeg er blevet indoktrineret med, at det ikke rager mig, hvad andre mennesker har på. Nu råber jeg bare: ‘Så er der udsigt til Bagsværd!’, hvis en af mine kolleger går forbi mig i nederdel. Det er enormt frisættende!”

Meldt til kommunen
Det er dog ikke alle, der bifalder Claus Højvangs identitet, indrømmer han.

Har du fået nogen særlig respons på din sande adfærd?

“Masser! Min nabo har for eksempel meldt mig til kommunen, fordi jeg har klippet min del af hækken helt ned og helt ind, så deres hæk er væltet ind i min indkørsel. Det kunne jeg jo aldrig have fundet på før, fordi jeg var så hæmmet af at skulle opføre mig som en højtuddannet. Nu er jeg bare ligeglad, for skal jeg ikke også have lov at være her, pikfjæs?”