Foto: fizkes, Bigstock

Foto: fizkes, Bigstock

Med flere års overdreven hygiejne og manglende nærkontakt med andre burde vores immunforsvar være i topform, mener eksperter, der er uforstående over for, at et utal af danskere i disse dage får snotnæser og ondt i halsen.

Feber, ondt i halsen og en næse, der hele tiden løber. Lyder det bekendt? I så fald er du ikke alene. Adskillige danskere, måske flere tusinde, fejler nemlig noget med netop disse symptomer, uden at det skyldes nogen form for variant af COVID-19. Hvad der er galt, har eksperterne svært ved at finde ud af. Det fortæller overlæge Mads Peter Lassen fra Statens Serum Institut (SSI).

“Flere af de symptomer, folk beretter om, kunne godt tyde på en almindelig omgang COVID-19. Men de tester negativt, og de fleste er i øvrigt vaccinerede,” siger han.

Et besynderligt mysterium
Indtil videre er det ikke lykkedes lægevidenskaben at finde ud af, hvad de mange danskere fejler. Ej heller er det opklaret, hvorfor sygdommen rammer netop nu.

“Det giver slet ikke mening, at mange mennesker skulle blive syge i denne tid, hvor vejret skifter enormt meget, og folk er holdt op med at holde afstand og overdrive hygiejnen,” siger Mads Peter Lassen, der kalder sygdomstilfældene for “et besynderligt mysterium”.

“Når man går og vasker hænder og spritter af og ikke kommer tæt på andre, burde immunforsvaret blive enormt stærkt. Derfor er det et mysterium, at folk bliver syge nu,” tilføjer han.

Tilsyneladende ret harmløst
Mads Peter Lassen mener dog, at der er grund til at være fortrøstningsfuld. Sygdommen lader nemlig til at være ret harmløs, selvom det kan føles lidt ubehageligt, mens det står på.

“Det ser ud til, at dødeligheden er tæt på nul, og i de fleste tilfælde går det over af sig selv i løbet af ganske få dage. Der er heller ikke noget, der tyder på senfølger,” siger han.

Det er Beatrice Olesen, 57, glad for at høre. Hun har været syg siden i forgårs og har været meget bekymret.

“Når man pludselig bliver ramt af noget, der ikke er corona, kan man jo godt blive nervøs for, hvad det så er, man fejler,” siger hun.