Foto: KennethJorgensen, Wikipedia

I et debatindlæg i Politiken stiller en række feminister krav om, at frikadellefars skal skifte navn til frikadelleforældres. Et vigtigt skridt for ligestillingen, mener de.

Alt for længe har frikadeller stået som et udtryk for manglende ligestilling mellem forældre. Den populære spise bliver nemlig lavet af fars, og det er et problem i 2021, hvor forældre i stigende grad er ligestillede og fælles om arbejdsopgaverne i hjemmet. Herunder at lave frikadeller. Sådan lyder det fra en gruppe feminister i et debatindlæg i Politiken, der derfor kræver, at frikadellefars skifter navn til frikadelleforældres.

“Ordet frikadellefars er utrolig problematisk og normskabende. Det er et tilbagestående udtryk fra en tid, hvor kødretter var mandens domæne, mens kvinderne måtte nøjes med at dække bord og tilberede en salat,” skriver kvinderne, der fortæller, at det problematiske navn sætter kvinden i en bås som en andenrangsforælder.

Sætter køns- og forældreidentiteten på spil
Det er dog heller ikke en entydig fordel for mænd, at vi gennem sproget lægger pres på dem for at kunne tilberede frikadeller, forklarer de ligestillingsorienterede kvinder i deres debatindlæg.

“Man lægger også et pres på mænd for at være sådan nogle, der kan lave gode frikadeller, når man gennem sproget kobler frikadelleproduktion så stærkt sammen med rollen som far. Det skaber en meget toksisk form for maskulinitet, hvor ens køns- og forældreidentitet bliver sat på spil, hvis man ikke rører ‘farsen’ gelinde nok,” skriver kvinderne, der samtidig fortæller forvirrede og frygtsomme fædre, at danskvand kan hjælpe på konsistensen, hvis frikadellerne er for hårde, og at allehånde er et ganske glimrende krydderi til en frikadelleforældres.

En inkluderende ret
Hos landets største slagteriselskab, Danish Crown, tager man positivt imod forslaget fra kvinderne.

“Det er den slags problemer, som det er rigtig godt at få sat fokus på, så vi får en moderne og tidssvarende madlavning i hjemmene. Frikadeller er en vigtig del af vores madkultur, både til hverdag og på julefrokostbordet, så det er vigtigt, at alle føler, det er en ret, der inkluderer dem, måske undtagen vegetarer,” siger Danish Crowns direktør, Jais Valeur, der anbefaler hakket kalv og flæsk til forældresproduktion.