Foto: Stephen Pierzchala, Flickr

Arbejdsmarkedets parter har aftalt, at mænd og kvinder fremover skal deles om at skifte vandlås. Politikere bakker op om aftalen.

Det skal være slut med, at det alene er mandens domæne at skifte vandlåsen, når afløbene rundtomkring i de danske hjem er stoppede. Fremover skal udskiftningen af vandlåse nemlig deles mellem mænd og kvinder.

Aftalen betyder, at mænd og kvinder hver især skal skifte vandlås tre ud af 12 gange, mens de resterende seks gange kan fordeles mellem parterne efter deres ønske.

Tættere forhold til sanitære installationer
Aftalen, der er led i et større reformarbejde for at sikre ligestilling i hjemmene, møder opbakning fra Christiansborg, hvor de fleste partier tager positivt imod forslaget.

“Det har længe været et stort problem for ligestillingen, at mænd står alene med at skifte vandlås,” siger Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen. Hun afviser samtidig, at det vil være en ulempe for kvinder, at de fremover ikke kan liste sig uden om arbejdet med at skifte vandlås.

“Nogle synes måske, det ikke er den lækreste opgave i verden. Men der ligger rigtig meget empowerment for kvinder i det,” siger politikeren fra Enhedslisten, der også mener, at kvinder kan se det som en mulighed for at få et tættere forhold til deres sanitære installationer.

Frihedsbrev til gør-det-selv-kvinder
Kritikere af aftalen har på sociale medier kaldt den for statssanktioneret tvang og en undertrykkelse af familiernes frihed. Men ifølge beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S) giver aftalen kvinder mere frihed, fordi de ikke bliver presset af en kultur, hvor kvinder ikke kan få lov til at skifte vandlås.

“Jeg tror, der er rigtig mange kvinder derude, der egentlig gerne vil have lov til at skifte vandlås. Men som af den ene eller den anden grund oplever, at der er en kultur i samfundet, hvor det ikke er acceptabelt. Den kultur går denne aftale ind og rykker ved, for nu kan kvinderne med aftalen i hånden sige, at det med at skifte vandlås, det er altså også noget for dem,” siger Peter Hummelgaard og uddyber:

“Det kan være det omkringliggende samfund, der ser skævt til, at kvinder gerne vil skifte vandlås. Men det kan for så vidt også være ens partner, der synes, at sådan en reparation er deres ret og ikke noget, man skal deles om. På den måde er det et frihedsbrev for kvinder til at sige, at det her skal jeg altså også.”