Foto: grigorenko, Bigstock

Foto: grigorenko, Bigstock

Fremover skal det ikke længere være nok, at nye statsborgere giver hånd til kommunens borgmester. Fra og med 1. januar 2023 skal de også spise en portion stegt flæsk med persillesovs.

Socialdemokratiet og Venstre lægger an til at stramme den omdiskuterede håndtrykslov fra 2018. Fremover skal nye statsborgere, ud over at give hånd til borgmesteren, spise en portion stegt flæsk som en del af grundlovsceremonien.

“Med de nye regler vil det blive indtagelsen af vores nationalret, der markerer den endelige tildeling af statsborgerskabet. Stramningen skal sikre, at alle, der kommer hertil, viser, at de vil Danmark og danskerne. Ingen skal kunne fravælge vores nationalret,” siger statsminister Mette Frederiksen (S).

Heftig kritik
Det nye forslag har fået heftig kritik fra dele af de to regeringspartiers kommunalpolitiske baglande, hvor man ser tiltaget som unødvendig symbolpolitik og utidig detailregulering. Kritikken har også bredt sig til dele af det muslimske miljø i Danmark.

“Det er meningsløs signalpolitik,” siger Imran bin Munir Husayn, mufti og leder af IslamAkademiet. Husayn ser stramningen som det seneste skud på stammen af forbud og særlove målrettet muslimer.

“Når man som muslim oplever, at man konstant bliver banket på af politikerne, føler man sig udsat og stigmatiseret, og det hjælper hverken på integrationen, politikerleden eller sammenhængskraften. Mange af os er flygtet fra den ensretning, som vores trosfæller tvang ned over hovedet på os. Indtil vi udgør et flertal i Danmark, synes vi, man skal lade være med den slags.”

God stil at spise sammen
Lars Aslan Rasmussen, indfødsretsordfører for Socialdemokratiet, afviser, at loven og den nye stramning kan være med til at stigmatisere muslimer og skade integrationen.

“Jeg kan afvise, at muslimer skulle være særligt udsatte. Reglerne gælder også medlemmer af Veganerpartiet og folk med glutenallergi. For mig handler det ikke om at straffe nogen. Jeg synes bare, det er god stil at spise et godt måltid mad sammen, når man får sit statsborgerskab.”

Mette Frederiksen har udtrykt sympati for et forslag fra Oussama El-Saadi fra Grimhøj Moskeen i Aarhus, der sammen med Imran bin Munir Husayn peger på muligheden for, at nye statsborgere kan vælge mellem stegt flæsk og en makrelmad.