Foto: Narodowe Archiwum Cyfrowe, Wikimedia Commons

Der er jubel på venstrefløjen, efter at tre Frikorps Danmark-soldater er kommet hjem til Danmark. De har tidligere været tilbageholdt i en russisk kontrolleret fangelejr i det vestlige Ukraine.

I dag kom tre Frikorps Danmark-soldater hjem efter at have været tilbageholdt i en sovjetisk fangelejr. Der er tale om en 31-årig mand fra Sjælland, en 34-årig mand fra Sydvestjylland og en 37-årig mand fra Sydøstjylland.

Alle har de været en del af SS-Freiwilligen Panzergrenadier-Division “Nordland”, der på Østfronten havde til formål at bekæmpe den jødisk-marxistiske pest og begå folkemord på de slaviske undermennesker. Efter deres tilfangetagelse af Den Røde Hær har venstrefløjen og De Radikale arbejdet for at få de danske Østfronts-krigere hjem fra lejrene, der er blevet betegnet som “helvede på jord”.

Deler vandene på Christiansborg
Nyheden om, at mændene var på vej til Danmark, har delt vandene på Christiansborg. Venstres udenrigsordfører, Gustav Rasmussen, kalder den trist.

“Jeg synes, at det er rigtig sørgeligt. Vi skal ikke glemme, at det er tre personer, der har begået landsforræderi, men som på grund af regeringens kovending nu kommer hjem. Vi aner ikke, hvad de har lavet. De kan have pudset støvler på Junkerschule i Treskau eller bekæmpet partisaner på Balkan. Det er umuligt at afgøre, for alle deres ofre er døde.”

Hos Radikale Venstres udenrigsordfører, Peter Munch, er nyheden om evakueringen en lettelse.

“Jeg er glad og lettet over, at de endelig kommer hjem til Danmark,” udtaler han og mener modsat Gustav Rasmussen ikke, at mændene kunne retsforfølges i Sovjetunionen.

“De bliver taget hjem, fordi Generalstabens Efterretningssektion var klokkeklar i deres anbefaling om, at det var bedre for dansk sikkerhed at tage dem hjem. Derudover skylder vi også de her danskere at få dem ud af det helvede, de har været i, og forhåbentlig give dem en chance igen her i Danmark.”

DKP: Giver rigtig meget mening
Der er også glæde at spore hos DKP’s formand, Aksel Larsen, der i Land og Folk skriver:

“Rigtig mange timers politisk kamp giver rigtig meget mening lige nu! Velkommen hjem til de tre SS’ere, der har siddet i de syriske fangelejre. Det giver håb for, at vi kan få de sidste danskere hjem også.”