Foto: Peach_BigStockPhoto, Bigstock

Foto: Peach_BigStockPhoto, Bigstock

“Faktisk er jeg alle vegne, men nogle mennesker har hovederne så højt oppe i deres egen røv, at de slet ikke ser mig.” Sådan lyder det fra empatien, der er træt af at høre på falske påstande om, at den helt er forsvundet.

I årevis har danskere efterlyst empatien i debatter på sociale medier. “Hvor er empatien?” lyder spørgsmålet, som særligt midaldrende kvinder har stillet flere tusind gange gennem de seneste år. Uden at få svar.

Nu har empatien valgt at stille op for at forklare, hvor den har været. Svaret vil nok komme bag på mange, da det lyder, at empatien aldrig har været væk. Tværtimod.

“Jeg har, som altid, været her, der og alle vegne. Jeg har et vigtigt job, der kræver, at jeg kan være flere steder på samme sted, og det kan jeg heldigvis,” siger den.

Kræver fokus udadtil
Empatien kan blive irriteret over at blive efterlyst i tide og utide, men det har den en god forklaring på:

“Man får ikke øje på mig, medmindre man vender blikket udad og frigør sig fra sin egen mavefornemmelse. Især når der er noget, man har svært ved at forstå. De mennesker, der efterlyser mig, er ofte nogle, der ikke rigtig kender mig og derfor kun kan se mig, når jeg arbejder på en måde, der er i fuld overensstemmelse med deres egne følelser og vurderinger.”

Empatien erkender dog i samme åndedrag, at det er den selv, der har svigtet:

“En af mine opgaver er at hjælpe folk, der har fået hovederne for højt op i deres egen røv,” siger den.

Kan ikke være overalt
Det er dog en opgave, som empatien ikke formår at løse. Selvom den kan være mange steder på samme tid, kan den ikke være alle steder. Det vil den prøve at gøre noget ved fremover.

“Det er selvfølgelig altid et spørgsmål om prioritering, men i fremtiden skal jeg måske være mere opmærksom på at være der for mennesker, som bruger en stor del af deres tid på at diskutere med fremmede på sociale medier. De kan nemt ende med at tage fejl af mig og deres egen mavefornemmelse,” siger den.

Det er et problem, forklarer empatien, fordi det kan få folk, der tror, at de har den, til at kritisere andre for at mangle den:

“Jeg skal gøre mit bedste for at nå rundt til flere, men indtil da opfordrer jeg til, at man foretager følgende test: Hvis du mener, at nogle mangler mig, og det giver dig en god følelse i maven at udskælde dem for at være dårlige mennesker, så mangler du mig nok også.”