Foto: Elnur, Bigstock

Foto: Elnur, Bigstock

Udviklingen fra USA breder sig nu til Danmark. Dansk Satirisk Selskab, DaSS, tager konsekvensen af den seneste udvikling i dansk politik og nedlægger sig selv.

Satire kræver, at der er noget at lave satire over. Og med udviklingen i dansk politik, senest statsministerens pressemøde om SMS-gate, er der ikke meget mere at komme efter.

Det siger formanden for Dansk Satirisk Selskab, DaSS, Anders Mikkelsen.

“Det er utrolig beklageligt, men udviklingen fra USA har desværre nået vores breddegrader. Fire år med Donald Trump som præsident lagde de fleste amerikanske satiriske medier i graven, fordi det, der skete, var så åbenlyst langt ude i hampen. Og nu må vi konstatere, at vi i Danmark er nået til samme situation,” siger han.

S: Satire hører ikke hjemme i demokrati
Derfor drager formanden nu konsekvensen og nedlægger foreningen.

“Vi kan selvfølgelig håbe på, at tidernes komme vil ændre situationen. Det har vi også set i USA, hvor det seneste præsidentskifte igen har givet en smule plads til satire. Men den vil for altid være en skygge af sig selv,” siger Anders Mikkelsen.

På Christiansborg tager politikerne udviklingen med ophøjet ro. Således påpeger Socialdemokraternes fungerende politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, at nedlæggelsen er helt på sin plads, fordi det danske satiriske miljø i dag er gået “langt over grænsen”.

“Det er helt åbenlyst, at vores politiske modstandere har fundet en måde at svine regeringen til på og dække sig for kritik ved at kalde det satire. Den slags hører ikke hjemme i et demokratisk samfund,” siger Christian Rabjerg Madsen.

Det er ikke sjovt
Han peger samtidig på, at satirens rolle som magtkritik, der zoomer ind på fejl og skjulte strukturer i systemet og udstiller dem ved brug af humor, ikke længere bør have gang på jord.

“Jeg synes, det er åndssvagt, at der findes satiriske nyheder om regeringen på internettet. De har ingenting på sig, og jeg ville ønske, at man ville droppe den slags fiktive nyheder. Det er ikke sjovt,” siger Christian Rabjerg Madsen og understreger, at der dels er masser af andre sjove ting på internettet, dels at regeringen har masser af humor:

“Jeg ved for eksempel, at både statsministeren og flere andre ledende regeringsmedlemmer ofte deler  morsomme videoer med katte og mennesker, der kommer galt af sted.”