Foto: ricochet64, Bigstock

Foto: ricochet64, Bigstock

Den stigende smitte nødvendiggør yderligere tiltag, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen, der nu vil indføre krav om coronapas ved alle teststeder i Danmark. 

Danskerne er allerede ved at vænne sig til at skulle vise coronapas og bruge mundbind i supermarkeder og offentlig transport. Men smitten stiger fortsat, og med truslen om den endnu mere smitsomme Omikron-variant er det nødvendigt at indføre yderligere restriktioner.

Derfor lægger regeringen op til, at der fra næste uge indføres krav om gyldigt coronapas ved alle landets teststeder.

“Det giver selvfølgelig nogle problemer, fordi ikke-vaccinerede skal have en negativ test for at få et gyldigt coronapas, og hvis de ikke har et gyldigt coronapas, kan de ikke komme ind for at blive testet, men det må folk altså selv ligge og rode med,” siger Mette Frederiksen.

Brostrøm: Ikke sundhedsfagligt belæg
Ifølge Søren Brostrøm er der ikke sundhedsfagligt belæg for at kræve coronapas ved test- og vaccinesteder. Han giver dog statsministeren ret i, at det er muligt at sikre sig et gyldigt coronapas, også selvom man ikke er vaccineret.

“Nu har man indtil efter weekenden til at blive testet, og hvis man husker at blive testet igen, før passet udløber, vil man ikke få problemer,” siger han.

Han tilføjer, at han ikke har nogle kommentarer om, hvorvidt han mener, at tiltaget er rimeligt.

“Jeg er ikke politiker, og i sidste ende er det en politisk beslutning, hvordan situationen håndteres,” siger han.

Vaccine fortsat frivillig
Mette Frederiksen understreger, at det fortsat er frivilligt, om man vil lade sig vaccinere. Og når der kun indføres krav om coronapas ved teststeder og ikke steder, hvor man kan blive vaccineret, har det ikke noget at gøre med, at man vil lægge pres på den ikke-vaccinerede del af befolkningen.

“Det er selvfølgelig rigtigt, at man kan undgå at skulle testes med få dages mellemrum, hvis man vælger at lade sig vaccinere. Så hvis det var mig, der ikke var vaccineret endnu, ville jeg da nok skynde mig at blive det. Men det er altså fuldstændig frivilligt, og folk må hjertens gerne lade sig teste tre-fire gange om ugen, hvis de hellere vil det,” siger hun.

Det forventes, at Epidemiudvalget godkender forslaget i løbet af i morgen, torsdag. Sker dette, vil kravet om coronapas ved teststederne gælde fra og med mandag.

“Hvis man ikke har gyldigt coronapas og ikke kan nå at blive testet inden da, må man jo spørge sig selv, hvor klogt det er, at man ikke har ladet sig vaccinere,” slutter Mette Frederiksen.