Foto: Eremey90, Bigstock

Foto: Eremey90, Bigstock

Det handler om at mindske smitten, garanterer Søren Brostrøm, der forsikrer om, at anbefalingen ikke strider imod ytringsfriheden. Man kan jo bare ytre sig på skrift, siger han.

Danskerne går endnu en vinter med coronarestriktioner i møde. Det stod klart efter et pressemøde tidligere på ugen, hvor Mette Frederiksen, Statens Seruminstitut og Sundhedsstyrelsen endnu engang pålagde danskerne at indskrænke deres gøren og laden og opfordrede til, at julefrokoster og større arrangementer aflyses.

Nu er der endnu en anbefaling fra treenigheden.

“I al sin enkelhed går den ud på, at danskerne skal holde deres kæft frem til 5. januar 2022. Vi har jo ytringsfrihed, i hvert fald lidt endnu, så vi kan ikke pålægge befolkningen, at de skal klappe i, men vi vil kraftigt opfordre til det. Man kan jo bare ytre sig på skrift,” lyder det fra Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen.

Mange sidegevinster
Lidt endnu? Hvad mener du med det?

“Det var bare en fortalelse, det må du gerne bare glemme igen.”

Hm. Okay. Hvorfor skal danskerne tie stille?

“Fordi det vil dæmpe smitten helt gevaldigt, hvis ingen taler, råber, synger eller gør noget som helst andet, hvor munden deltager. Det er et enormt virkningsfuldt redskab med mange sundhedsmæssige sidegevinster.”

Hvilke?

“Det kan være vægttab; december er notorisk en måned, hvor mange borgere tager på i vægt. Det umuliggøres af en lukket mund, så det er da værd at tage med.”

Du sagde altså lige før, at vi har ytringsfrihed “lidt endnu”. Handler det her om, at I ikke gider høre på mere kritik fra medier og vaccinemodstandere?

“På ingen måde. Jeg ved, at der har cirkuleret rygter om, at jeg skulle have udtrykt glæde ved tanken om at se Joachim B. Olsen eller Henrik Qvortrup med totalt lukkede munde på næste pressemøde, men det har intet på sig. Anbefalingen går udelukkende på den smitterisiko, der er forbundet med at åbne munden.”

Nonchalant holdning til lovhjemmel
Men hvorfor kom du overhovedet til at bruge udtrykket “lidt endnu” om en grundlovssikret ret til at sige, hvad man vil?

“Jeg har gået meget op og ned ad Mette Frederiksen og Barbara Bertelsen, så man adopterer en nonchalant holdning til lovhjemmel og borgerrettigheder hen ad vejen. Og et vist frisprog. Jeg mente det ikke. Selvfølgelig må folk sige, hvad de vil. I teorien.”

Okay. Så du garanterer, at denne nye anbefaling ikke handler om at bøje lovgivningen endnu engang med hjælp fra pandemien?

“Jep! Anbefalingen træder i kraft fra den 15. december, men man kan allerede følge de gode råd nu. Det kunne for eksempel være en anbefaling fra min side i din retning.”