Foto: Flynt, Bigstock

Foto: Flynt, Bigstock

Koncernchefen for Berlingske Media har opdaget en sprække i vores juridiske matrix, og det er en revolution, mener pensioneret juraprofessor.

For godt en uge siden forlod Michael Dyrby sit job som chefredaktør på B.T., da det kom frem, at han i årevis havde understøttet en grænseoverskridende og sexistisk kultur på TV 2, hvor han tidligere har været ansat i skiftende chefstillinger.

Hans chef, Anders Krab-Johansen, der er koncerndirektør for Berlingske Media, nægtede selv at fyre Dyrby, fordi det ifølge Krab-Johansen “ikke var rimeligt at tage konsekvenserne bagud” for det, der var foregået på TV 2.

En uhyre spændende nytænkning af ansvar, mener juraprofessor emeritus Erhard Poulsen.

“Krab-Johansen præsenterer et enormt spændende greb ned i den værktøjskasse, vi jurister normalt forsyner os fra.  Jurastanden i hele verden accepterer typisk, at konsekvenser og ansvar netop indtræffer på baggrund af noget, der er sket på en lineær tidslinje, og som derfor ligger i fortiden, faktisk allerede et sekund efter, at det er hændt. Men Krab-Johansen har tilsyneladende fat i noget uhyre spændende derinde i Pilestræde, som jeg glæder mig til at få uddybet yderligere,” konstaterer Poulsen, der i 45 år har forsket i kronologisk jura på Københavns Universitet og ikke tøver med kalde Krab-Johansens udmelding for revolutionerende.

“Begreberne tid, konsekvens, straf og rimelighed er sat helt ude af spil. Hele den diskussion plejer jo at foregå på baggrund af ting, der er sket. Vi har aldrig før overvejet at konkludere på baggrund af ting, der ikke har fundet sted endnu.”

Sprække i juridisk matrix
Selvom den pensionerede professor havde glædet sig til at nyde sit otium og tilbringe jul og nytår i familiens ødegård i Sverige, er han netop nu på vej hjem til København for at se nærmere på det krab-johansenske ansvarsbegreb.

“Jeg er 78 år og har ikke været så spændt, siden vi ændrede tronfølgeloven, så jeg glæder mig til at høre Krab-Johansens tanker om ansvarspådragelse for fremtiden i modsætning til for fortiden!”

Har han inviteret dig?

”Nej, men jeg går ud fra, at jeg er velkommen. Når man har opdaget en sprække i den juridiske matrix, som hele verden ligger under for – ja, faktisk i den tidsforståelse, der former vores liv – så forestiller jeg mig, at man vil uddybe sin opdagelse.”