Foto: mikeledray, Bigstock

Foto: mikeledray, Bigstock

Uforståeligt og chokerende, raser julemanden over meldingen om, at hold af rensdyr truer folkesundheden.

I en ny risikovurdering slår Statens Serum Institut fast, at det vil udgøre en alvorlig fare for folkesundheden, hvis det fortsat skal være tilladt at holde rensdyr. Derfor er anbefalingen klar: Alle rensdyrbesætninger bør aflives, da rensdyrhold kan udgøre et såkaldt reservoir af coronasmitte, der kan mutere ved overgangen til mennesker og gøre vacciner nyttesløse.

Statsminister Mette Frederiksen vil derfor indkalde Folketingets partier til hasteforhandlinger i morgen formiddag for at diskutere en aflivning af alle rensdyr.

“Egentlig vil jeg helst bare sætte en aflivning i gang med det samme. Men vi skal gøre det ordentligt. De fleste af mine ministre er nemlig gået på juleferie, så det ville være svært for mig at finde nogen at skyde skylden på, hvis det går galt igen,” udtaler hun.

Julemanden: Chokerende og ulogisk
En af rigets største rensdyrbesiddere, julemanden, er chokeret og forundret over beslutningen.

“Det er en katastrofe. Intet mindre. Min bestand er nok den største på den nordlige halvkugle og dér, hvor jeg henter overskuddet hjem til at betale for alle gaverne. Beslutningen er en bombe under min forretning,” fortæller han fra sin rensdyrgård i Grønland.

Julemanden har desuden svært ved at se logikken i, at netop hans rensdyr skulle udgøre en smittefare.

“Prøv at se, hvor vi er. Her er jo for pokker ikke andre end os. Der er cirka 1000 kilometer til nærmeste nabo. Når vi er ude ved kunder med julegaver, er rensdyrene parkeret på taget af kundernes huse. De kommer ikke i kontakt med nogen. Det giver ingen mening,” raser han.

PostNord kan stå for levering
Trods indvendingerne fra julemanden står Statens Serum Institut fast. Rensdyrene skal slås ned hurtigst muligt.

“Vi er klar over, at dette tiltag vil være et stort indgreb for nogle. Men vi bliver nødt til at passe på folkesundheden. Samtidig tyder vores oplysninger på, at en del rensdyr ikke overholder rejserestriktionerne hen over julen, hvorfor det er særlig vigtigt, at vi slår besætningerne ned nu,” skriver Statens Serum Institut til RokokoPosten.

Samtidig har instituttet et forslag til, hvordan man skal få julegaver ud til i hvert fald de danske børn.

“Vi ved, at PostNord står klar til at overtage udbringningen af julegaver. På den måde er vi også sikre på, at julen – eller i hvert fald leveringen af gaver – varer lige til påske.”