Foto: Steen Brogaard, ft.dk

Foto: Steen Brogaard, ft.dk

Fremtidens klode skal formes som et nyt Pangæa, hvor kontinenterne samles i én sammenhængende landmasse. Det vil løse rigtig mange klimaproblemer, mener Frie Grønne. Forslaget møder bred opbakning på Christiansborg.

“Det er et naturligt svar på FN’s opfordring til at komme med vidtrækkende forslag uden fortilfælde til omstilling af samfundets sektorer, sådan at vi i fællesskab kan bevæge os i en bæredygtig retning,” lyder det entusiastisk fra Frie Grønnes Sikandar Siddique.

Forslaget om et nyt Pangæa er at finde på den liste, Siddique nævnte i DR’s valgudsendelse Mød Partierne. Her var fokus dog på andre forslag, hvilket ærgrer partiformanden:

“Jeg nåede desværre ikke at bringe det op, fordi værten var så ivrig efter at tale om det med at vi vil forbyde udenrigsflyvning, men det, man må forstå, er, at det forslag jo netop giver mening, når først vi har et nyt Pangæa, for så bliver der for alvor mulighed for at udbygge jernbanenettet.”

Bred opbakning, men bekymring for Putin
Reaktionerne fra de øvrige partiledere er overvejende positive.

“Det er en dejligt nostalgisk idé, der får mig til at tænke på de gode, gamle dage,” siger Søren Pape (C), mens de borgerliges anden statsministerkandidat Jakob Ellemann-Jensen (V) bider mærke i fremtidspotentialet:

“Det er jo en retning, kloden helt af sig selv er ved at tage, så hvorfor ikke hjælpe udviklingen på vej? Det kan kun styrke den internationale samhandel, og måske kan det endda gøre japanerne interesserede i at samarbejde mere internationalt om teknologisk udvikling.”

Alternativets Francisca Rosenkilde ser et stort potentiale i at kunne skabe et event, der samler hele verdens befolkning:

“Jeg tror, vi kan løse opgaven fuldstændig manuelt, hvis alle mennesker i hele verden hjælper med at skubbe eller trække kontinenterne og alle de små øer sammen. Og hvis vi så har nogle rigtig lange reb, kan man være med, uanset om man bor midt på et kontinent eller ude ved kysten,” siger hun.

Fra Enhedslisten lyder der skeptiske toner:

“Mon ikke, det vil gøre det for nemt for Putin at annektere hele verden? Måske skulle vi vente, til han er ude af billedet?” siger Mai Villadsen, mens Inger Støjberg (Æ) ser en helt anden problemstilling:

“Antallet af flygtninge, der drukner i havene under flugten vil falde drastisk, og det vil gøre det endnu mere kaotisk at håndtere folk, der ikke forstår at blive hjemme.”

Godt for de fattige
Lars Løkke Rasmussen (M) er umiddelbart positivt stemt, men vil gerne have bedre tid til at tænke forslaget grundigt igennem, mens Alex Vanopslagh (I) er bekymret for, at den begrænser den enkelte borgers frihed til for eksempel at bosætte sig på en ø.

Marianne Karlsmose (K) tror ikke på, at der nogensinde har været Pangæa, så hun undlader at tage stilling. Det samme gør Sofie Carsten-Nielsen (B), idet forholder sig afventende, til hun har hørt, hvad Mette Frederiksen mener.

“Først, når jeg ved det, kan jeg fremsætte den modsatte holdning,” siger hun, men understreger, at hun bakker fuldt og helt op om Mette Frederiksen.

Pia Olsen-Dyhr (F) er “helt klart med på idéen, især fordi de fleste andre er, og det er så dejligt, når vi en sjælden gang i mellem kan enes om noget.” Pernille Vermund (D) og Morten Messerschmidt (O) er ikke begejstrede for idéen og tilslutter sig Inger Støjbergs bekymring. De vil dog ikke afvise at stemme for, hvis det betyder, at de kan få gennemført et forslag om at øge standardmålene på Dannebrog med 3 millimeter.

Det vil de få svært ved at få gennemført, mener Mette Frederiksen, der til gengæld er vild med Sikandar Siddiques forslag:

“Det er alletiders idé, jeg er vild med den. Det udjævner uligheden, så det med at sænke skatten bliver irrelevant. Med Pangæa kan selv de fattigste rejse til fjerne lande, for hvis de ikke har råd til transport, kan de jo bare gå.”