Foto: Sarah Louise Bennet, EBU

Foto: Sarah Louise Bennet, EBU

Efter et anonymt tip om Den Internationale Domstols igangværende undersøgelser om formodet Folkedrab begået af Israel har EBU øjeblikkeligt udelukket den israelske deltager fra at deltage i aftenens finale. 

“Det er upassende at lade Israel fortsætte i konkurrencen, mens den juridiske proces forløber,” skriver EBU i en pressemeddelelse.

Beslutningen om at diskvalificere Israel sker få timer efter, at den hollandske deltager Joost Klein blev udelukket på baggrund af en politianmeldelse for “ulovlige trusler”.

Nultolerance mod folkedrab
Selvom Den Internationale Domstol endnu ikke har fældet dom i sagen, står EBU fast på sin afgørelse:

“Vi har en nultolerance-politik mod folkedrab og den slags, som kan få deltagere, medarbejdere eller publikum til at føle sig utrygge,” lyder den klare melding fra EBU, der understreger, at ledelsen skred til handling straks efter, at man via et anonymt tip blev klar over, at en deltagernation stod anklaget for folkedrab.

“Det er helt klart en brøler, at vi først har opdaget det nu,” erkender en talsperson fra EBU, der begrunder uvidenheden med, at man helst undgår at følge med i nyheder om politik og internationale konflikter:

“Eurovision Song Contest handler om fællesskab, fest og samhørighed på tværs af landegrænser, og som arrangør kan vi let forplumre den vision, hvis vi ved for meget om, hvad der sker i verden.”

En logisk konsekvens
Ifølge talspersonen er det ærgerligt at udelukke Israel, der i mange år har bidraget med betydelig økonomisk støtte til verdens største sangkonkurrence. Der er dog ingen tvivl om, at det er den rigtige beslutning:

“Når først vi har udelukket en deltager, der formentlig har ladet sig provokere til at sige noget grimt og måske endda fremstået fysisk truende, er det kun logisk, at vi udelukker en nation, der er anklaget for at begå folkedrab, og som selv USA har kritiseret for at overtræde basale menneskerettigheder,” lyder det fra talspersonen, der slutter:

“På den måde er det måske lidt ligesom det med, at Rusland og Hviderusland ikke må være med for tiden.”