Foto: InesBazdar, Bigstock

Foto: InesBazdar, Bigstock

Helt uden hypoteser eller henvisning til eksisterende forskning fandt molekylærbiolog Søren Aulum på at hente kage til forskergruppen. Den spontane handling kan nu koste ham jobbet.

Københavns Byret fastslår, at der var tale om grov tilsidesættelse af forskningens etos, da Søren Aulum, molekylærbiolog ved Københavns Universitet, styrtede af sted efter kage til et møde i forskergruppen. Dermed får Søren Aulums ledere medhold i anklagerne, og molekylærbiologen selv risikerer at miste sit job.

Hændelsen, som Søren Aulum blev dømt for, fandt sted ved frokosttid den 7. januar. Anne Birgitte Nielsen, der er leder af den forskergruppe, Søren Aulum er tilknyttet, fortæller:

“Vi sad og talte om det møde, vi skulle holde efter frokosten, da Søren pludselig rejste sig og råbte: ‘Hey – vi skal da have kage til kaffen. Jeg giver!’ Og så styrtede han af sted.”

Lyn fra en klar himmel
Efter hændelsen var Søren Aulums kolleger dybt rystede.

“Det kom som et lyn fra en klar himmel. Ingen metodeovervejelser, ingen hypoteser om udfaldet, ingen henvisning til eksisterende forskningslitteratur – han strøg bare af sted og efterlod os andre helt perplekse,” siger lektor Birger Bodstrøm og tilføjer, at det især var en voldsom oplevelse for gruppens ph.d.-studerende:

“Vi har to helt unge forskere tilknyttet gruppen. De er stadig ikke kommet sig over chokket og har stadig brug for ekstraordinær vejledning for at genskabe tilliden til forskningens principper og procedurer.”

Under mødet, hvor de øvrige forskere var meget i tvivl, om de kunne tillade sig at spise kagerne, opførte Søren Aulum sig tilsyneladende normalt. Alligevel valgte Anne Birgitte Nielsen at gå videre med sagen.

Et spørgsmål om etik
“Jeg har stor respekt for Søren, men jeg følte, at jeg var nødt til at anmelde episoden – selvfølgelig i samråd med studienævn, dekan og institutleder. Det er et spørgsmål om etik, og vi vurderede, at der var tale om et alvorligt brud på forskningens etos, selvom det ikke var direkte relateret til konkret forskning,” siger hun.

Nu, hvor byretten i København har afsagt dom i sagen, er det op til instituttets ledelse at beslutte, hvilke konsekvenser sagen skal have for Søren Aulum.

Anne Birgitte Nielsen forventer, at der foreligger en afgørelse senest ved udgangen af 2020.