Foto: WikiImages, Pixabay

Foto: WikiImages, Pixabay

Panikken breder sig blandt TV’s historie- og dokumentarkanaler, efter at det har vist sig, at der ikke findes flere uopdagede filmoptagelser fra Anden Verdenskrig.

Selvom anden verdenskrig snart ligger 70 år tilbage, har kanaler som Discovery Channel, Viasat History og History Channel længe levet højt på en lind strøm af dokumentarer som “World War II: The Lost Color Footage” og “World War II: Secret Footage”, baseret på nyopdagede optagelser.

Men nu fortæller flere kilder i branchen, at den enorme efterspørgsel på rekordtid har udpint veteraner og arkivers evne til at levere nye billeder fra krigen.

Udsendte fra dokumentarkanalerne har i årevis desperat finkæmmet pulterkamre og loftsrum hos krigsveteraner over det meste af det Europa med en nidkærhed, som flere steder har fået ældreorganisationer op af stolene. Men små 70 år efter krigen må stationerne erkende, at det endegyldigt er slut. End ikke et par ukendte minutter af General Montgomerys morgenbarbering er kommet frem. Nu breder desperationen sig.

Kan ødelægge branche
Product manager for Discovery Channel Europe, Jacques Durand, lægger ikke fingre imellem, når han skal beskrive den trussel, dokumentarkanalerne står over for.

“På længere sigt kan det ødelægge branchen totalt. Man må huske på, at anden verdenskrig udgør mindst 60 procent af sendefladen hos os alle. og der er altså grænser for hvor meget mere, vi kan putte ind om skovhuggere, hajer og pyramider.”

Men ikke kun TV-stationer vil blive hårdt ramt. Manglen på nye dokumentarer om Anden Verdenskrig kan også få tragiske konsekvenser for seerne.

“Det bliver forfærdeligt. Der er utrolig mange midaldrende mænd derude, som efter kl. 22 hungrer uhæmmet efter nye optagelser af panserslaget ved Kursk eller den fatalt mislykkede landgang ved Anzio. Hvad forestiller man sig, at de nu skal lave? Have sex?” spørger Durand retorisk og slår en bitter latter op.

Seje tanks er nok
Hos konkurrenten Viasat History er man ikke nær så pessimistiske, selvom man erkender, at der er tale om en alvorlig krise.

“Det positive er, at vi har set, at seerne tilsyneladende ikke opdager, eller bekymrer sig om, at vi blot genudsender det samme materiale igen og igen. Det virker, som om de er tilfredse, så længe der blot er billeder af seje tyske tanks, som kører hurtigt over marker, og mænd i uniform, der lader artillerikanoner et sted i USSR,” udtaler en talsmand for kanalen.

Danske DR2 har ifølge kanalchef Arne Notkin forberedt sig på krisen. Stationen regner med at kompensere gennem en optrapning af dystopiske engelske krimi-dramaer samt en serie på 911 afsnit om samtlige bygningsværker på UNESCOs Verdensarv-liste.