Foto: Marie Hald, ft.dk

Foto: Marie Hald, ft.dk

Inspireret af Emma Holtens nye bog, Underskud – Om værdien af omsorg, vil skatteminister Jeppe Bruus gøre kvinders usynlige arbejde skattepligtigt.

Mens debatten raser om den usynlige byrde, kvinder bærer i hjemmet, har skatteminister Jeppe Bruus set et gyldent, skattemæssigt potentiale.

“Mit blik faldt på en bog, min kone har købt – Emma Holtens nye bog, der handler om den skjulte værdi, som kvinder skaber rundt omkring i hjemmene. Da slog det mig, at de jo slet ikke betaler skat af den værdi, og det skal der laves om på,” fastslår skatteminister Jeppe Bruus.

Kan finansiere adskillige minksager
Jeppe Bruus har længe fornemmet, at hustruen Mette har forsøgt at fortælle ham noget, som indtil nu er gået hen over hovedet på ham:

“Hun har sendt adskillige links til artikler og podcasts om usynliggørelse af kvinders arbejde i hjemmet og den slags, som jeg jo slet ikke går op i, og sagt ting om, at jeg burde interessere mig noget mere for alt det, hun går og laver derhjemme,” fortæller han og fortsætter:

“Men da jeg så bogen med undertitlen ‘Om værdien af omsorg’, faldt femøren endelig. Vi har aldrig taget kvinders arbejde i hjemmene alvorligt og derfor aldrig tænkt på, at de faktisk skaber en stor værdi, som jo for længst burde være gjort skattepligtig – jeg mener, vi taler om en størrelsesorden, der kan finansiere adskillige minksager!”

En socialt ansvarlig skat
Skatteministerens forslag, som han straks delte på de sociale medier, har mødt stor kritik. Blandt andet mener Reddit-brugeren hLGERdk122345, at der ikke findes impotens, men kun klamme kællinger og kommunister, mens Carsten fra Sundby på Facebook erklærer, at hvis kvinder skal til at betale skat af deres skjulte arbejde, så skal mænd altså også betale skat af den tid, de bruger på at barbere sig.

Trods kritikken fastholder Jeppe Bruus, at hans forslag har et stort potentiale, og at der endda er tale om en socialt ansvarlig beskatning.

“Som den feminist, jeg jo er, ligger det mig meget på sinde at lade kvinderne selv definere værdien af deres skjulte arbejde. Og da højtlønnede akademikerkvinder, der bruger mange timer på at læse artikler om mental load og emotional labour og endnu flere på at skrive debatindlæg til Berlingske, vurderer værdien af deres usynlige arbejde langt højere, end rengørings- og sosu-assistenter gør, kommer de bredeste skuldre automatisk til at bære det tungeste læs,” forklarer han, før han entusiastisk udfylder et girokort til SKAT i Emma Holtens navn.