Salami, cocktailpølser og baconchips – den otteårige Emma guffer det i sig. Og hun er ikke alene, viser ny forskning inden for gensidig gastronomisk nuttethed.

Emma er glad i dag. Det er nemlig hendes tur til at bestemme menuen i rækkehuset syd for Vejle, og valget falder altid på den samme ret: cocktailpølser.

Pølserne bliver fremstillet ved, at en stor mængde svin slås ihjel, hvorefter deres kød tilberedes og sendes ud til forhandlerne i vakuumpakket emballage.

Sådan er det med meget af den mad, som den otteårige pige spiser.

Søde køer til søde børn
”Lige siden hun var helt lille, har Emma elsket både spegepølse, pepperoni, skinke – ja, alle slags kød fra dræbte dyr,” fortæller Emmas mor, Anette Juul, og understreger, at aftensmaden også består af grøntsager, kartofler og den slags.

Ifølge Center for Gensidig Gastronomisk Nuttethed er Emma et af mange tusinde danske børn, der dagligt indtager animalske produkter.

”Vi kan se en tendens til, at man opdrætter relativt nuttede dyr, fx grise og kalve, som man især i økologiske landbrug behandler temmelig godt. Dernæst slår man dem systematisk ihjel, så de kan fungere som føde for relativt nuttede børn,” forklarer den svenske zoolog og kødekspert Edvard Bengtsson, der har undersøgt tilbøjeligheder til dødt kød samt paralleller inden for nuttethed i hele Europa.

Spist kød siden barndommen
”Det er ikke blot et dansk fænomen. I Spanien ser man fx, hvordan børn spiser kødbaserede tapas, mens kinesisk inspirerede kyllingeretter er populære i mange lande,” forklarer Bengtsson, der mener, at forældrenes indflydelse er den største årsag til kødspisningen.

”Det er nok rigtigt,” indrømmer Anette Juul, mens hun anretter cocktailpølserne.

Både hun og hendes mand, Thomas Andreasen, har spist kød, siden de var små, ligesom næsten alle Emmas lærere er glade for hakkebøffer.

”Så er det jo ikke mærkeligt, at pigen også får smag for det,” siger Thomas Andreasen.

Edvard Bengtsson mener dog ikke, at fænomenet bør vække til eftertanke, men at Emma kan fortsætte med at spise cocktailpølser resten af livet:

“Selvom køer og grise er nuttede, er det OK at dræbe dem for kødets skyld, for de er jo slet ikke nær så nuttede som fx pandaer eller kattekillinger. Tænk, hvis man spiste dem – bvadr!”