Foto: kbarkowski, Freeimages.com

Foto: kbarkowski, Freeimages.com

Urin og afføring er noget af det mest naturlige, der findes. Derfor er det diskriminerende at tvinge folk ind i små, ildelugtende båse, når de skal forrette deres nødtørft, mener blandt andre Stine Brix fra Enhedslisten.

Der er lang kø foran toiletterne i Bruun’s Galleri i Aarhus. Bagerst står 41-årige Jeanette Henriksen og tripper. Hun skal virkelig tisse, men forudser, at der går helt op til et kvarter, før en bås bliver ledig.

Det er et problem for mange, at der er for få offentlige toiletter, mener hun og får medhold af blandt andre Stine Brix fra Enhedslisten.

“At skulle af med urin og afføring er et basalt behov, som alle mennesker deler. Alligevel betragter vi det som noget skamfuldt, som man ikke bør udsætte andre mennesker for at se på. Men i Enhedslisten ønsker vi at gøre op med den form for puritanisme,” udtaler hun.

Menneskeposer
Stine Brix vil derfor gøre det lovligt at besørge overalt i det offentlige rum. Det kan sagtens lade sig gøre uden, at det bliver uhygiejnisk, mener hun.

“Hundeejere er vant til at have hundeposer med, når de lufter deres hund. Så hvorfor skulle mennesker ikke kunne have tilsvarende menneskeposer at samle urinen eller afføringen i?” spørger hun retorisk og tilføjer, at stort set alle alligevel har en flaske håndsprit i tasken eller lommen, som de kan bruge efterfølgende og dermed sikre en bedre hygiejne end på de fleste offentlige toiletter.

At det skulle være blufærdighedskrænkende at se på mennesker, der forretter deres nødtørft, kan Stine Brix ikke tage seriøst.

“I et samfund, hvor der skal være plads til alle, holder det simpelthen ikke at være så bornert, at man ikke kan tåle at se et andet menneske tisse eller skide diskret i en pose,” fastslår hun.

Farligt at holde sig
Stine Brix får opbakning fra flere læger, som RokokoPosten har talt med.

“Det kan være sundhedsskadeligt at holde sig for længe, og man kan også blive syg af at anvende offentlige toiletter, så jeg synes, det lyder som en glimrende idé at gøre det lovligt overalt i det offentlige rum,” udtaler Henrik Ørum, der er praktiserende læge i Birkerød.

Læge Grethe Frandsen fra Svendborg tager derimod visse forbehold:

“Måske skal det ikke være tilladt i rum, hvor der serveres mad. Omvendt kan man jo bare kigge væk, og så behøver det ikke være et problem,” siger hun.