Den ældgamle og hæderkronede skik, hvor en træt grisefægter venter på et bedøvet svin for at dræbe det, er nu fortid i Danmark. Dyrerettighedsforkæmpere jubler, mens Danish Crown begræder tabet af kulturarv.

Det er en scene, hvis højspændte drama og eksistentielle undertoner næppe fås bedre eller mere levende i nogen spansk arena eller på nogen afrikansk savanne: Et svin bedøvet med kuldioxid hænger slapt i en kæde, hvorefter grisefægteren, den såkaldte grisedor, stikker eller “fægter” dyret i halspulsåren, så blodet løber ud, og svinet dør.

Dette tableau, der kombinerer mod, skønhed og baconproduktion, vil fra 1. marts ikke længere være tilladt.

Efter mange års protester fra dyrerettighedsforkæmpere har den nye fødevareminister, Dan Jørgensen (S), nemlig besluttet sig for at gøre grisefægtning ulovligt i hele landet.

“Selvom mange i den ældre generation stadig holder meget af grisefægtning, må vi erkende, at sporten ganske enkelt er for brutal ved dyrene til, at vi som moderne samfund med fokus på dyrevelfærd kan acceptere den,” forklarer ministeren, hvis lovforslag er blevet vedtaget med stemmer fra de tre regeringspartier, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Grisedors er forbrydere
Hos organisationen WSPA, der arbejder for at afskaffe dyremishandling og længe har kritiseret grisefægtning for at være en blodig og umoralsk tradition, er man begejstret.

“Der er ikke noget flot eller bevaringsværdigt ved en skik, der udsætter forsvarsløse dyr for lidelse og død,” mener talsmand Kevin Brixtofte og afviser fægteindustriens argument om, at man mister utallige arbejdspladser ved at gøre grisefægterne til forbrydere:

“Engang blev heksebål og henrettelser betragtet som underholdning, men det afskaffede vi, selvom det gjorde bødlen arbejdsløs.”

Slagtning stadig lovligt
Danish Crown, der ansætter størstedelen af de danske grisedors, mener derimod, at Dan Jørgensen har udvist enorm disrespekt over for en smuk tradition.

“Ministeren opfører sig historieløst ved at forbyde en af søjlerne i den danske kulturarv. Grisefægtning gør Danmark til noget særligt, så vi begræder naturligvis hans beslutning,” siger virksomhedens kreative direktør, Mona Mikkelsen.

Dan Jørgensen beroliger dog fægteindustrien med, at slagtning af svin stadig er fuldt lovligt, “så længe man ikke påfører dyrene unødig smerte eller død”.